Google получиха официално одобрениe от Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) за стартиране на тестове с иновативната технология Project Soli. Всъщност под това име се крие ново поколение сензор за движение, който позволява да си взаимодействаме със смартфон, умен часовник или друга подобна джаджа без дори да ги докосваме. Амбициозната цел на компанията е Project Soli да промени изцяло начина, по който управляваме мобилните си устройства. 

 

 

За да се постигне този ефект технологията използва миниатюрен радар, позволяващ да извършвамe различни действия с движенията на ръката във въздуха. Тези жестови команди на Project Soli на практика заместват стандартното докосване на тъчскрийна, съобщава AndroidAuthority. Наличието на радарно устройство е причината Google да се налага да искат специално одобрение от FCC, за да може да провеждат публични тестове с технологията в диапазона 57-64GHz.

 

 

Представителите на комисията дори са позволили на Google да тестват и други честоти извън горепосочения диапазон. Project Soli е проект, в който се инвестира от години, но въпреки това все още се намира в тестов период. Одобрението на регулаторите е сериозна стъпка напред в еволюцията на тази технология. Въпрос на време е Project Soli да бъде интегрирана към бъдещите версии на Android и да е достъпна за милиони смартфони на водещите производители в индустрията.

 

 

Още от Digital: Какви ще са тенденциите при смартфоните през 2019г.