Мобилните устройства вече са оборудвани с умни сензори, които използват биометрични данни за удостоверяване самоличността на потребителите. Най-разпространеният метод са сензорите за пръстов отпечатък, но също така се използват скенери за ириса на очите и лицево разпознаване.

Подобни функции са важен елемент от сигурността ни, тъй като допълнително затрудняват възможността друг човек да има достъп до смартфона. Биометричните технологии се подобряват постоянно, като сега вниманието ни е привлечено от нов метод на учени от University at Buffalo, съобщава GizmoChina.

Тяхното решение е свързано с разработването на усъвършенствана система, която предлага безпрецедентно ниво на сигурност. Учените разработват система за биометрично удостоверяване, която използва данни от вените на потребителите. Тази характеристика на човешкото тяло е уникална както и пръстовия отпечатък, което ще минимализира вероятността от хакерски атаки.

Системата все още е бета фаза на разработка, но досегашните резултати дават доста оптимистични резултати, информира GizmoChina.

 

 

Специфичните характеристики на вените са уникални като пръстовите отпечатъци и ще затруднят сериозно хакерите, които опитат да преодолеят този метод за защита. Новият метод прави триизмерно копие на тези кръвоносни съдове, като за целта се използва светлина и дори звук.

Това е възможно, чрез използването на т.нар. "фотоакустична томография". Всъщност под това име се крие техника за изобразяване, която първо използва лъчи от лазер за осветяване на кожата на пръста. При този процес се създава уникален звук, който индикира достигането на светлината до вените.

Записването и анализирането на този сигнал става със специален ултразвуков детектор. Следащата стъпка е информацията да се трансформира в създаването на 3D изображение на вените, което не може да се фалшифицира. Технологията е подходяща не само за отключване на смартфоните, но също за заключване на определени приложения и др.

Голямо предимство на този метод е, че може да се приложи по същия начин както сензорите за отпечатък в настоящите дисплеи на смартфоните.

 

Още от Digital: Възходът на биометричната идентификация