Учени от германския университет Freiburg University of Mining and Technology разработиха иновативен метод, който им позволява да извличат ценния елемент германий директно от растения. От своя страна той има полупроводникови качества и именно той е използван в производството на първия транзистор за компютърен процесор в света. Причината за това е способността му да пренася електрически заряди изключително бързо, като с течение на времето за тази цел започват да се използват сплави от германий и силиций, предаде Cnet.

 

Днес те са крайно необходими в създаването на съвременните компютри, смартфони и другите мобилни устройства, които използваме масово в ежедневието си. Германият е елемент, който е прозрачен при инфрачервена светлина и намира приложение в интелигентни системи и паркинг сензори за автомобили. Любопитното е, че той се намира в органична форма в почвата, но досега бе изключително трудно той да се извлече в чиста форма, като повечето доставки на този елемент идват предимно от Китай.

 

Специалистите от Freiburg University of Mining and Technology използван нормален, биологичен процес в извличане на продукта, в резултат на ферментация. От своя страна един от елементите на технологията им е именно германия, като на този етап те смятат, че финансовите параметри са достатъчно ниски, за да може тя да се окаже икономически печеливша. Учените се надяват да успеят да събират около един грам от този елемент на всеки литър, което един ден може да им позволи да създават много по-евтино ключовите компоненти на мобилните ни устройства.

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства