Qualcomm е световен лидер в производството на процесори и модеми за смартфони и бранд, който инвестира сериозно в разработката на 5G технологията. Скоро бе премиерата на Qualcomm Snapdragon 888 - първият 5-нанометров процесор на компанията, който ще намери място във флагманите с Android през 2021г.

Сега разбираме за още един любопитен проект на Qualcomm, в който се включват и специалисти на германския производител Trinamix. Oбщите им усилия ще бъдат фокусирани към разработването на специален модул, който да позволи извършването на спектроскопия от смартфоните.

Това означава, че собствениците на устройствата ще могат да сканират различни материали и хранителни продукти, за да получат детайлна информация за всеки от тях. Генерирането на данни по този начин става с използване на камерите и вградените сензори на мобилните устройства.

Концепцията наподобява "Тricoder" джаджите използвани от персонажите е куптовата поредица Star Trek. От Qualcomm и Trinamix също така искат да превърнат смартфоните с Android в молекулярни анализатори, предаде АndroidAuthority.

 

 

Специалистите на Trinamix вече работят над миниатюрен модул, който използва инфрачервена светлина за сканиране на околните обекти. Предвидена е оптимизация за процесорите на Qualcomm, включително за AI Engine, който ще обработва събраната информация.

Технологията би позволила на потребителите да сканират кожата си на молекулярно ниво с предложения за оптимални продукти за грижа на кожата. Освен измерването на липидите е възможно да се анализират нивата на захар в храни и напитки. Абсолютно същото важи за количеството протеини, мазнини и въглехидрати в храните.

Голямото предимство е, че новият модул няма да изисква специализиран хардуер.

 

Още от Digital: Бъдещите смартфони ще използват 3D идентификация, която сканира вените на пръстите със светлина и звук