Смарт часовниците са интересни джаджи, които позволяват да виждаме нотификации от смартфона без дори да се налага да ги вадим от джобовете си. Водещите производители тестват различни функции, с които да подобрят допълнително работата им и така да ги направят по-атрактивни за всички нас. Екип от учени на Stanford University работят над нов проект, който има потенциала да превърне смарт часовниците в подходящ инструмент за откриване на заболявания, предаде TechCrunch.

 

В продължение на две години те провеждат серия от експерименти, в които се включват 43 доброволци. Проектът им включва измерване на различни показатели на тялото при работа, сън, пътуване и спорт. Учените смятат, че смарт часовниците са изключително подходящи джаджи за наблюдение на сърдечния ритъм, температурата на кожата и други ключови фактори за здравословното ни състояние. Така например при пътуване със самолет се намалява количеството на кислород в кръвта, което води до умора.

 

Коварния заболявания като Лаймската болест могат да се улови още в ранни стадий от сензорите и софтуера на умните часовници. В това число влиза и чувствителността на потребители към инсулин и предпоставките за диабет. Джаджите много бързо да дадат индикация за определен проблем, защото на някои хора би им отнело часове или дори дни, за да усетят такива процеси в тялото си. Предстои да видим как технологията им ще намери приложения в бъдещите смарт часовници.

 

Вижте защо класическите часовници със смарт функции имат по-голям шанс на пазара, отколкото смарт часовниците