Соларните технологии все още не са разкрили своя пълен потенциал и тепърва ще стават все по-неизменна част от ежедневието ни. Само въпрос на време е слънчевите панели да се превърнат в основен източник на електричество за  милиони домакинства по цял свят. За да стане това факт, обаче са необходими години преди тяхната цена да е достъпна за всички. Докато това се случи разбираме за интересен проект на University of Cambridge, които разработват ново поколение умни прозорци. 

 

Благодарение на тях бъдещите сгради ще предлагат още един ефективен източник за генериране на енергия от слънчевите лъчи, информира NewsWeek. За да постигнат този ефект учените тестват соларни клетки, които са изградени от специални гъвкави и ултратънки материали. Компактните размери ще ги направи подходящи за употреба в сгради, позволявайки на домакинствата да генерират много по-ефективно електричество, спрямо сегашните соларни панели в умните домове.

 

 

Идеята им е доста интересна, но тепърва ще се отстраняват различни проблеми на молекулярно ниво, които пречат на навлизането на този метод в ежедневието ни. Все пак учените са оптимистични и са сигурни, че соларните технологии ще заместят изцяло изкопаемите горива като основен източник на енергия в световен мащаб. Еволюцията на технологиите не само ще ускори тези процеси, но има потенциала да намали значително цената на соларните панели.

 

Вижте бъдещите пътища и сгради ще могат да светят в тъмното благодарение на специален материал