Процесорите са ключов компонент и важен фактор при покупката всеки един компютър или смартфон, коeто използваме. Екип от международни специалисти работят над нова технология, която вместо скоростта е фокусирана изцяло върху сигурността. Идеята е бъдещите чипове в джаджите сами да могат да откриват вируси, зловреден софтуер и други уязвимости, излагащи на риск данните ни. Иновативната концепция е дело на учени от Binghamton University и UC Riverside и вече привлече инвестиции в размер на $275 хил., за да се превърне в реалност, предаде TechRadar. 

 

В случай, че процесора открие съмнителна програма ще може да информира антивирусния софтуер и така да го улесни в отстраняването на заплахата. Технологията използва специален хардуер, подобряващ допълнително ефективността на независимо от антивируса, който използвате. В голяма степен можем да кажем, че този компонент представлява микропроцесор, който е в състояние да засича зловредни програми, извършвайки постоянни анализи на работата на компютъра. По този начин се добавя още едно допълнително ниво на сигурност.

 

Най-добрите безплатни антивирусни програми през 2016г.

 

Иновативният процесор на учените използва усъвършенстван алгоритъм на машинно обучение, за да извършва поставените му задачи. Новият чип има функцията само да информира антивирусния софтуер и да подпомага неговата работа. Едно от другите предимства на технологията е, че изисква минимални системни ресурси. Учените се надяват с подобни решения да се подобри значително способността на бъдещите ни компютри самостоятелно да откриват различни заплахи за сигурността ни.

 

Вижте седем любопитни факта за процесорите