Съвременните технологии ни позволяват да направим неща, които само преди няколко години изглеждаха невъзможни, но успоредно с това допринасят сериозно и за намаляване зависимостта ни от изкопаемите горива. Много държави вече изграждат огромни съоръжения с фотоволтаични панели и вятърни паркове, като не спират да инвестират внушителни средства за разработването на алтернативни източници на енергия. Откритията на учените от последните години допринасят за ефективността и цената на соларните панели, които скоро ще могат да генерират два пъти повече електричество, отколкото сега и тепърва ще намират приложение в реални условия. 

 

От BGR сега привличат вниманието ни към много интересен проект на изследователи от Мексико, които успяха да създадат нов фосфоресциращ материал, който добавен към стандартната смес от цимент може да доведе до изграждането на тротоари, пътища и дори сгради, които светят без необходимостта от допълнителен източник на енергия. Учените добавят специален материал, който е в състояние през деня да абсорбира слънчевите лъчи и да свети през нощта, което е подходящо за изграждане на осветителни алеи за велосипеди и дори платна за автомобили, в които осовата линия свети, когато е тъмно. Проведените досега тестове показват, че дори и при облачни дни той може да генерира достатъчно енергия, за да излъчва светлина в продължение на 12 часа.

 

Проектът им все още се намира в ранна фаза, като те експериментират с различно съотношение на цимента и добавките, за да могат да усилят фосфоресциращия ефект и така да позволят на съоръженията да светят не само по-силно, но и в повече различни цветове. Техният материал може да се произведе по същия начин както обикновения цимент и въпреки, че изменя неговата структура не увеличава цената, което също е важно за навлизането на този метод в реални пътища, алеи и сгради. Идеята те да светят в тъмното е много полезна и ще гарантира по много по-ефективен начин безопаснотта на пешеходците, велосипедистите и водачите на автомобили, като вече се изграждат първите публични съоръжения с новия материал.

 

Вижте осем нестандартни източника на енергия