Сложните пароли за задължителен компонент от онлайн активността на потребителите и са най-важният фактор, който може да ни предпази от хакери. Въпреки съветите на специалистите много хора продължават да подценяват този проблем. Неслучайно изследванията на анализаторите показват, че милиони хора опитват да предпазват своите профили с комбинации като "12345", "qwerty", "password" и др.

Учените също така експериментират с идеята да се използват биометрични показатели, които са уникални за всеки потребител като пароли. Разработването на подобна технология ще добави още едно ниво на сигурност към онлайн профилите и определено звучи доста футуристично.

Първата подобна система може да се появи много по-рано, отколкото вероятно предполагате, благодарение на нов проект на учени от University of Lagos. Всъщност те откриват, че е възможно да се идентифицират потребителите по начина, който се смеят. Причината е, че за разлика от гласа и тембъра е почти невъзможно да бъде имитиран смеха на друг човек, съобщава TechRadar.

 

 

Teстовете в лабораторния условия показват, че когато човек се смее го прави с уникални звукови честоти, които са различни при другите хора. Тази информация може да се превърне в индивидуален индикатор по подобие на сензорите за пръстов отпечатък.

Първата версия на компютърен алгоритъм, който разпознава хара по звука от смеха им отчита впечатляваща ефективност от над 90%, съобщава TechRadar. Достигането на подобна стойност означава, че технологията е достатъчно добра, за да намери приложение в реални устройства на пазара.

Един от потенциалните проблеми, който трябва да бъде отстранен, за да се популяризира концепцията за подобен биометричен подпис е факта, че всеки човек има различен смях. Успоредно с това нещата, които забавляват даден потребител може да на смешни за друг. 

Системите от този тип е необходимо да позволяват максимално бързо да се логвате в своето устройство, което означава, че веднага трябва да се засмеете на определено съдържание. Работата продължава с пълна сила, докато не се подобрят възможностите на тази технология.

Oще от Digtial: 5 инструмента за създаване на сигурни пароли