Технологиите за безжично зареждане стават все по-популярни сред производителите и броя на смартфоните и таблетите на пазара, които включват тази функционалност продължава да се увеличава. По този начин е необходимо само да оставите устройството си, за да започнете да захранвате устройството си без да използвате никакви кабели, а един от малкото проблеми при тях е, че зареждането спира автоматично, ако го вземете в ръката си. UBeam е името на непозната компания, която работи над интересeн метод, който може да подобри осезаемо възможностите на подобни технологии, съобщава PhoneArena.

 

Нейната система за безжично зареждане използва ултразвук, който позволява сигналите да се изпращат на дистанция от около един метър, като това е звук с по-висока честота от тази, която човешкото ухо може да разпознае. Технологията на UBeam е безопасна и ефективна, като също така премахва възможността самия трансмитер да влезе в контакт с други съществуващи системи за комуникация или електронни устройства. Компанията търси начини как да оптимизира нейната работа така, че тя да може да зарежда лаптопи, таблети и смартфони дори, ако те са в другата стая далече от самата станция за зареждане. 

 

Един от проблемите, пред които тя е изправена е свързан с факта, че ултразвуковите сигнали за разлика от радио вълните могат да бъдат блокирани дори от движението на ръката ви, което ще прекрати автоматично захранването. При всички положения, обаче идеята на UBeam е доста иновативна, като нейните инженери са сигурни, че тя има потенциал да намери реално приложение в индустрията. Предстои да видим колко време ще отнеме на компанията да се справи с тези ограничения и да превърне системите с ултразвук в стандарт за безжично зареждане на мобилните ни джаджи.

 

Вижте какво трябва да знаем за безжично зареждане