Следващата голяма стъпка в популяризирането на технологиите с виртуална реалност е да се премахнат кабелите от устройствата. Водещи компании като Intel вече експериментират с тази идея и е само въпрос на време да я превърнат в реалност. В момента VR очилата ни потапят в дигитална среда, която стимулира две от сетивата ни, а именно слух и зрение. Много скоро ситуацията ще се промени, тъй като вече видяхме първите аксесоари с хаптична обратна връзка, които добавят чувството на допир към виртуалната реалност

 

 

Дори и това не изчерпва потенциала на тази технология, защото за пълно потапяне във виртуална среда се нуждаем и от обонянието си. Това е следващата голяма стъпка в еволюцията на VR устройствата. Учените вече провеждат тестове с доброволци, които носят очила с виртуална реалност и им се поднася храна, за да се пресъздаде техния вкус. Подобни методи се намират в начална фаза, но рано или късно ще добавят този така ключов компонент към джаджите с виртуална реалност. 

 

 

Vocktail е друг пример в това отношение и представлява проект, при който се използва светлина и аромат в опит да се "визуализира" вкуса на различни коктейли и напитки. Представете си, че виждате храна и напитка пред себе си във виртуална среда и можете не само да ги видите и усетите уханието им, но също и да опитате вкуса им. Плашещо или не това е концепция, която е само въпрос на време да стане реалност, което пък ще превърне технологията в неизменна част от ежедневието ни.

 

Вижте кога ще можем да свързваме умовете си с виртуална реалност