NFC Forum е името на организацията, която разработва популярния стандарт за безжично свързване. В момента се работи над нов ъпдейт, който да ни позволи да инспектираме хранителни продукти в магазина само като ги докоснем със смартфона. Това е съвместен проект на NFC Forum и асоциацията Active & Intelligent Packaging Industry, която отговаря за опаковките на стоките. Идеята е да се използват интерактивни маркери и надписи, които да бъдат лесно разпознавани и прочитани от мобилните устройства. 

 

Вече се работи над първата интелигентна опаковка, която използва този метод, информира TheVerge. NFC Group са на мнение, че NFC може не само да възпроизвежда интересна информация за всеки хранителен продукт, но и да ни показва кога е произведен, колко калории съдържа, на каква температура е съхраняван и др. Технологията се поддържа от всеки един смартфон на пазара, което отваря разнообразни възможности за популяризиране на подобен тип опаковки в световен мащаб. 

 

Използването на NFC маркери и тагове има потенциала да се превърне в по-ефективен наследник на QR кодовете. В този случай е необходимо да имате допълнително приложение, което да отворите и да сканирате продукта, за да видите данните. Новият метод позволява просто да докоснете смартфона до опаковката и да разберете всичко, което ви трябва за стоката. QR кодовете, обаче могат да се принтират на хартиен носител, а NFC изисква специален чип. Това са проблеми, които тепърва ще бъдат решавани.

 

Вижте как бъдещите смартфони ще разпознават обекти по електромагнитното им поле