Първите прототипи на модели с гъвкави дисплеи бяха показани още в края на 2018г. Технологията постепенно става все по-атрактивна и привлича интереса на водещите производители. Няколко тримесечия бяха нужни да видим иновативни модели като Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Определено можем да кажем, че това бяха първите гъвкави смартфони, които се продаваха масово на пазара.

Първоначалните проблеми с устройствата доведоха до премиерата на второ поколение, което предлага още по-добър дизайн и по-мощен хардуер. Вече ви съобщихме за подобренията в Samsung Galaxy Z Flip и Huawei Mate Xs.  Oсвен различната визия трябва да отбележим също, че новият модел на Samsung предлага още една интересна характеристика. 

В случая става въпрос за ултратънките стъкла за гъвкави дисплеи Samsung UTG, които представляват миниатюрно покритие с дебелина от 30 микрона (0.03 милиметра). Това ултратънко стъкло е едновременно гъвкаво и издръжливо, което допълнително ще предпазва самия екран на устройствата от драскотини и външни частици.

 

 

На този етап все още няма друг производител, който разполага с UТG стъкло за гъвкави смартфони. Именно това е причината Samsung да вземат решение да продават този продукт на другите брандове. Според информация на Digital Chat Station вече са започнали разговори с първите потенциални партньори на компанията в популяризирането на UTG в индустрията. 

Данните разкриват, че Huawei и Xiaomi са първите водещи производители с Android, които желаят да използват ултратънките стъкла в бъдещите си устройства. Двете компании дори са отправили поръчки за първите UTG модули и вероятно скоро към тях ще се присъединят и други производители. 

Припомняме ви, че Huawei вече работят над третото си поколение устройства с гъвкав форм фактор, докато Xiaomi все още не са представяли подобен продукт на пазара. Изглежда, че плановете им за този сегмент са доста амбициозни. Извършените поръчки на Ultra-Thin Glass (UTG) стъкла са сигурна гаранция, че скоро ще видим нови гъвкави смартфони на Huawei и Xiaomi, които използват технологията на Samsung.

 

Още от Digital: Corning ще създадат защитните стъкла за новите гъвкави смартфони на Samsung