Графенът има уникални химични и механични свойства. Учените вярват, че този материал е най-подходящия заместник на силиция за производството на полупроводници. Изследователите от University of Cambridge са едни от най-активните в разработването на графен и дори създадоха специална катедра посветена на подобни проучвания. Първият проект на Cambridge Graphene Centre (CGC) e миниатюрен сензор за движение. Той е създаден от специално покритие от памук, напоено в мастило от графен.

 

Технологията гарантира, че сензора е не само евтин за производство, но и достатъчно издръжлив, за да се използва в различни сфери от медицина до спортни облекла и смарт джаджи, предаде DigitalTrends. Проводимите свойства на памука се дължат на химически модифицирани слоеве от графен, които лесно се прикрепват към памучните влакна. Новият сензор може да издържи много цикли на изминаване, което би им позволило да го интегрират директно към технологичните дрехи на бъдещето.

 

Графенът е безвреден за околната среда, но също така е гъвкав и евтин за производство. Благодарение на тези характеристики смарт дрехите с този сензор ще могат да се перат многократно без това да навреди на работата им. Според тях памучното покритие е най-добрия начин за създаването на електропроводими текстилни продукти. Комбинацията между него и графена позволяват на сензора да засича над 500 млн. движения и да издържи 10 цикъла на измиване в пералня.

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства