Ще започнем с любопитната история за една вечеря в известен ресторант в Ню Йорк, която променя света завинаги. През 1956г. точно в този ресторант се ражда идеята за кредитната карта.

Известен предприемач  на име МакНамара седи с още двама приятели вечерят и споделят общи бизнес идеи в продължение на часове. В края на вечерята МакНамара иска да плати сметката в брой, бърка в джоба и осъзнава, че е забравил портфейла си.

Засрамен от това, той звъни на съпругата си, която го спасява в ситуацията, пристигайки да плати сметката в ресторанта, но обещава на всички, че това никога няма случи отново.

 

 

Още по-любопитното е, че година по-късно, предприемачът се връща в същия ресторант и този път плаща сметката по най-иновативния за онова време начин – с кредитна карта. Всички събития в крайна сметка водят до разработването на първата кредитна карта, наречена Diners Club.

 

 

Днес 64 години по-късно дебитните и кредитните карти вече са в телефоните ни. Още през 2012г. Digital.bg направи интересен материал в който разказа как мобилните устройства ще заменят кредитните карти до 2020г. Наистина смело казано, но ето че вече е 2020г. и сме свидетели как технологиите за мобилни плащания  са неизменна част от мобилните ни устройства.

Дебитните и кредитните карти са удобно разплащателно средство, а за все повече хора и единственото.

Доказа го и пандемията от COVID-19 през която хората предпочетоха точно този метод на плащане. Точно в този период се забелязва 40% увеличение в безконтактните плащания от началото на годината досега. В това число влизат и тези извършени директно от смартфоните.

 

 

Милиони хора по света разполагат с няколко сметки и няколко карти и разчитат на сигурността на данните в тях. В действителност обаче кредитните карти са доста несигурни, особено за поверяване на големи парични суми. Тези миниатюрни пластики се превърнаха в задължителен компонент от новото поколение смартфони на пазара, а услуги като Revolut, Apple Pay, PayPal, GooglePay, Paysera, LeoPay, Wirecard, Samsung Pay придобиват все по-голяма популярност и е  въпрос на време да изместят напълно класическите кредитни карти.

 

 

Преди това да стане, обаче и ма и друг сценарий. Замисляли ли сте се, а защо не кредитна карта, която е смартфон?

Толкова забавни и интересни неща се случват ежедневно в технологичния свят, че едва ли това би било невъзможно. Видеото, което ще видите представя интересна концепция на дебитна или кредитна карта, която няма да ви остави безпристрастни.