Идеята за проекта се зародила, след като добственика на Aviar Motors - Алексей Рачев, решава да направи ретро автомобил с електрически двигател. Вариантите са много, но в крайна сметка, кой автомобил е по-емблематичен от Ford Mustang от 1967 година. Първоначално идеята била да се използва за донор истинско купе от първа генерация Mustang, но инженерите на компанията изчислили, че то ще е прекалено малко за двигателя и батериите на Tesla Model S, която трябва да задвижва купето.

Така на следващият етап от развитието на проекта Aviar Motors решили да използват само дизайна на Ford Mustang, а купето да изградят сами върху платформата на Tesla Model S P85. Използвани са двигателите, окачването, захранващия блок, батериите и електрониката. Всичко друго е направено ръчно.

 

Най-интресното е, че независимо, че "сърцето" на Aviar R67 е двигател от Tesla Model S, суперкарът с ретро визия е по-бърз от първообраза си. То се случва благодарение на съществено намаленото тегло на машината, която почти изцяло е направена от олекотени сплави, включващи осбовно карбон, в комбинация с дуралуминий и магнезий.

 

Aviar Motors са помислили и за сигурността на шофьора и спътника му, като са монтирали общо 6 въздушни възглавници, ABS и ESP. Колата може да се поръча и с климатик, което днес е съвсем базова екстра, но през 1967 година била доста рядко срещана екстра.

 

 

Мощността на Aviar R67 е 840к.с., като ускорението от 0-100км/ч става за 2.2 секунди. Батерията на суперкара му е достатъчна за изминаване на до 507км пробег с едно зареждане. Цената а модерното ретро бижу на Aviar Motors ще бъде около $100 000, което не звучи чак толкова стряскащо, при положение, че запазени екземпляри от Ford Mustang 1967 са с цена около $30-40 000, а базова Tesla Model S е около $70 000.

 

 

Ще ви припомним, че най-бързият сериен електромобил в света е Ford Mustang Mach-E 1400. Негов вдъхновител се явява именно въпросното купе на Ford Mustang, което започва да се произвежда през 1967 година или по-конкретно, най-мощната му версия Cobra Jet V8 от 1968 година. 

Mach-E 1400 има общо 7 (3 на предния мост и 4 на задния), имащи обща мощност от 1400к.с. и 3118 Nm въртящ момент.

 

Още от Digital.bg: С какво Samsung Galaxy Z Fold 2 превъзхожда Galaxy Fold – Цена, дизайн, технически характеристики, дисплей, батерия и камера