Хакери са пробили защитата на английската компания Piriform, която разработва популярния софтуер за оптимизиране работата на компютри CCleaner. Случката се е случила преди няколко седмици и им е осигурила достъп до устройствата на повече от 2 млн. устройства. Данните се потвърждават от Avast, които притежават софтуера, както и от независимо разследване на експерти по сигурността. Програмата е доста популярна и сред смартфоните с Android.

 

Според официалната информация всяка седмица CCleaner се инсталира над 5 млн. пъти в глобален мащаб. Основната цел на софтуера е да изтрива зловредни програми и бисквитки в браузъра, за да подобрява скоростта на работа, предаде DailyMail. В момента програмата им се използва от над 130 млн. души по цял свят, като все още продължават разследванията на проблема. Експертите откриват необичайна активност на последната версия на софтуера при свързване с неразрешени уеб страници.

 

Разследването показва, че хакерите са установило контрол над главния сървър, който хоства CCleaner и съхранява информацията на потребителите. Самият софтуер не се ъпдейтва автоматично, което означава, че всеки човек трябва да изтрие и деинсталира версията, която използва и да изтегли нова от уеб сайта на CCleaner. Все още няма информация за щетите, които софтуер е нанесъл на потребителите в световен мащаб. 

 

Вижте как може да се хакне смартфон само чрез гласови команди