Вижте още: Asus Zenfone Go ZB552KL - Дизайн и Цена

 

Това на екраните ви е Asus Zenfone Go ZB552KL, бюджетният смартфон с който Digital.bg започна да ви запознава във вчерашното си ревю.

 

 

Какво научихме за него до момента, можете да разберете ако кликнете на линка над тази статия, но Стоп, не бързайте да го правите, защото в следващите минути ще продължим обзора си с всеки един хардуерните компоненти тук.

 

Дисплей

Дисплеят е IPS с 5.5" диагонал и резолюция 1280х720 пиксела. Тази големина на екрана е идеална не само за браузване в интернет и социални контакти, както и друг път сме казвали 5.5" е достатъчно голяма зрителна площ, че спокойно да гледате филми и да играете игри. Резолюцията не е върхова, но пък ако беше по-висока неминуемо и цената на смартфона щеше да е осезаемо по-увеличена. 267ppi  пиксела за 1" плътност с 0.095мм размер на всяка от точките няма да ви прави позволят да забележите очертанията на пикселите ако работите на разстояние от около 40см, но приближите ли се вече ще има зърнистост.

 

 

Иначе очите ни при работа не се натоварват повече от стандартното, дори благодарение на вграденият  Eye Care Bluelight филтър са частично неутрализирани иначе вредните сини отблясъци. Самите цветове са достатъчно реалистични и наситени за което основна заслуга има IPS технологията на матрицата. Яркостта също е доста висока, което ще ви е от полза при работа под ярко слънце. Тогава дисплеят ще остане достатъчно добре видим макар че блести.

 

 

В цифри - имаме 485 cd/m² с 85% разпределение по цялата площ на дисплея. При теста ни с черен тапет откриваме, че единствените една идея по-тъмни части са в горния край на дисплея. Приятно изненадани сме и от високите зрителни ъгли при които цветовете остават без отклонение. Така, че спокойно можем да заключим – дисплеят на Zenfone ZB552KL е добър.

 

Хардуер

Но дали можем да кажем същото и за хардуера? В основата му стои централен процесор Qualcomm Snapdragon 410 с моделна абревизтура MSM8916. Той се явява наследник на популярният в миналото Snapdragon 400 с Cortex-A7 архитектура. Новият модел отново е 4-ядрен но 64-битов с ARM Cortex-A53 архитектура и тактова честота достигаща 1.36 GHz които производителя закръгля на 1.4. Партниращият графичен процесор Adreno 306 също е ъпгрейд на бестселър в лицето на Adreno 305. Като характеристики двата са почти еднакви, но акцента при този е, че консумира по-малко електроенергия. RAM паметта е 2GB. А сега следват впечатленията ни от различните тестове които проведохме.

 

 

Интересно е да се отбележи, че в AnTuTu Benchmark телефонът не получава особено високи резултати, но за сметка на това при работа дори натоварен сериозно не проявява лаг или някакви проблеми със забавяне или забиване. И тъй като знаем, че почти всеки смартфон се използва и за игра на игри - подложихме новият ZenFone Go и на това изпитание. За съжаление популярната Asphalt 8 на висока графика бележи 14fps което си е жив мазохизъм за игра. Но например игри като Modern Combat ще вървят с около 30 кадъра в секунда. Разбира се решение на проблема има, но то ще бъде за сметка на удоволствието от качествената графика.

 

 

Влезте в настройките на играта и изберете по-слаба детайлност. При максимално натоварване измерихме и температурата на корпуса на смартфона. Тя е около 36 °C което е стандартен резултат за този клас хардуер. Вградената памет на тестваният от нас вариант (90AX0071-M00590) е 16GB, но чрез microSD можете да ги увеличите с до още 64GB. 

 

Камера

Основната камера на ZB552KL е 13MP с апертура f/2.0. Тя има на разположение различни PixelMaster Camera модове и двойна LED светкавица.

 

 

Предната 5MP камера която има автоматичен фокус и функция за снимки при слаба околна светлина.

 

Тестови снимки

 

Батерия

Новият Zenfone Go разполага с Li-Po батерия с 3000mAh заряд, което е с 200mAh повече от този на предшественика му. По време на тестовете си отчитаме възможност за около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане. Ако пък пуснем на дисплея HD видео, то ще можем да го гледаме почти 9 часа без прекъсване.