Ако ви кажем, че в това ревю ще тестваме един лаптоп – в съзнанието на повечето хора изплува стандартен преносим компютър. През 2018г. обаче лаптопите вече са доста по-различни и модерни устройства които имат не една и две функции. Тук ще ви покажем именно един такъв. Иновативен лаптоп при който за първи път виждаме нещо много интересно което по всяка вероятност ще се превърне в тренд. Уважаеми сами и господа - Asus ZenBook Pro 15 UX580GE.

Лаптопът който Asus за първи път представиха по време на Comutex 2018 в Тайван има една основна отличителна черта и това е вторият му дисплей. Той обаче не е върху гърба, както на Asus Taichi който ви показвахме в ревю през далечната 2013г. Тук вторият дисплей е на мястото на тъчпада, който Asus са преименували на Screen pad. Това е истински 5.5“ дисплей с Full HD разширение. Освен за стандартната работа на тъчпад, той може да служи и за много други цели. Чрез Screen pad launcher могат да се активират калкулатор, нъмпад,  музикален плейър или множество допълнителни функции към Word. Ако пък сте с Google Chrome браузър, можете да инсталирате приложение за директно гледане и контрол на Youtube плейър.

 

 

Много полезно решение, особено с случаите когато симулирате, че работите нещо, а просто си гледате клипчета в Youtube. Разбира се, плейърът има и много други по-полезни приложения. Тук още може да излиза месинджър или да местите браузинг прозорци. Идеята на Asus е за в бъдеще, разработчици да създават различни други приложения. Определено тази идея има приложение – дано скоро видим допълнителен тул за Photoshop или Premiere. Познавайки добре преносимите компютри които тестваме и споделяме с вас от повече от 10 години във видео ревюта, ще отбележим нещо много любопитно.

 

 

Всъщност Asus не са първите които ни показват лаптоп с дисплей вместо тъчпад. Преди повече от 3 години, Razer Blade Pro 2015 показа на геймърите подобен тъчпад който носеше името Switchblade interface. Но първи или не, Asus определено печелят овациите ни за своя Screen Pad

Сега вече можем да говорим за дизайна на Asus ZenBook Pro 15 UX580GE. В него Asus също са подходили много удачно, залагайки на добре познатата ни концепция с преобладаващ метал. Подобна беше и концепцията на миналогодишният Asus ZenBook Pro UX550VD. Тя е не само красива, но и много практична, предвид, че хардуерът на този лаптоп е доста сериозен. Цветовите варианти в които можем да срещнем UX580GE са черно и тъмно синьо.

Горният капак е с красива кръгообразна текстура. За съжаление корпусът на лаптопа се цапа изключително много - повърхността е буквално като магнит за пръстови отпечатъци. За щастие лесно се почиства с микрофибърна кърпа, дори без специален препарат. Периферната лайсна е златна или сребриста, като именно тя създава усещането, че лаптопа е много по-тънък отколкото е всъщност. Измерваме точно 18.9мм което съпоставимо например с дебелият 20.2мм Lenovo ThinkPad T580 - с 20.2мм си е доста добър резултат, но е повече в сравнение с Dell XPS 15 2018 който е точно 17мм и Apple MacBook Pro 15 2017 с 16мм профил, макар че последният е с малко по-малък дисплей и не е точно реципрочен на Asus-а.

 

По отношение на ширината и дълбочината (365мм на 251мм), ZenBook Pro 15 UX580GE е компактен, но не по-малко от преките си конкуренти в лицето на споменатите Dell (357мм на 235мм) и Lenovo (365.8мм на 252.8мм), като към тях ще добавим и тестваният от нас преди време HP Spectre x360 (355.7мм на 251мм). Сходно е положението и при теглото. То е 1921гр. – лаптопът е удобен за пренасяне извън дома, но все пак не забравяйте, че това са 15.6“ и ако ще ползвате устройството за работа по време на пътувания, по-удачният вариант е по-малкият дисплей, а Asus скоро ще пуснат в продажба в България бизнес лаптопa Zenbook Pro 14 със същият Screen pad и по-малък диагонал на дисплея.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто което посветихме на лаптопа Asus ZenBook Pro 15 UX580GE. В нея предстои да тестваме хардуера, периферията и батерията на тази интересна машина.