Повечето лаптопи са малко скучни и еднообразни. Винаги в тъмни цветове, с 15-инчови дисплеи, със стандартни форми и липса на каквото и да е творческо мислене в дизайна им. Нещо като вановете които са създадени само и единствено за работа, без да доставят никакво удоволствие от шофирането им. Не че не е хубаво да има такива лаптопи, дори напротив, но когато искаш да си модерен и със стил който другите да забелязват, имаш динамичен начин на живот и в същото време ти трябва надеждна, мощна и бърза машина…тогава трябва да заложиш на нестандартното. Точно за този тип потребители, Asus са създали своята ZenBook серия. Уважаеми дами и господа, в това свое видео ревю Digital.bg ще ви запознае обстойно с Asus ZenBook 13 UX333F.

Когато лаптопът дойде при нас за тест, не знаехме предварително в кой ценови клас се позиционира той. Отворихме кутията, разгледахме го и започнахме да залагаме за цена. След това проверихме колко струва и след като научихме…останахме изключително приятно изненадани. Нито едно от предположенията ни не се доближаваше до цифрата 1750, от толкова лева започва цената на Asus ZenBook 13 UX333F.

Дизайнът на машината определено е ефектен и създава усещане за лукс. Asus умело са съчетали отсечени форми с фини заобляния, които правят машината удобна за държане в ръка. Особено във вишнево червеният цвят в който е нашата тестова бройка, новият ZenBook 13 изглежда впечатляващо и чудесно би паснал на кожената тапицерия на луксозна лимузина, каквато се предполага, че би имал човекът който ще си купи това бижу. Впечатление прави, че в червено е почти целият корпус на UX333, включително и бутоните на клавиатурата. Модела се предлага още в сребристо сиво и в синьо.

Почти целият лаптоп е направен от алуминий, единствената поликарбонова част е тази надклавиатурата. Присъствието ѝ е наложително, защото под нея се намират антените за Wi-Fi и Bluetooth модула. Вътрешното пространство и периферните част са изляти в едно цяло парче метал – здраво и красиво решение. Същото е положението и при годният капак. Заради конструкцията, използваните материали и малката си площ, ZenBook 13 UX333F е с изключително здрав корпус. При директен натиск горният капак не поддава, опитите ни за страничното усукване също не водят до проблеми.

 

 

Интересно е да отбележим нещо. Много производители определят лаптопите си като безрамкови, но реално рамката е намалена само в три от страните около дисплеите им. При ZenBook UX333F рамката е минимална и в четирите. Това вече е реален безрамков дисплей, което неминуемо се отразява положително и на размерите на машината. Така корпусът на лаптопа става доста къс – едва 189мм на 302мм ширина. Съпоставимо с преките му конкуренти, това си е впечатляващ резултат. Да вземем например Lenovo Yoga C930  и HP Spectre 13 - те са дълбоки цели 227мм и 224мм, Huawei Matebook X Pro е със сантиметър по-къс, но все още далече от Asus-a, единствено Dell XPS 13 се доближава до рекорда на ZenBook 13 UX333F, но все още е със сантиметър по-дълбок.

 

Това нововъведение от страна на Asus е много удачно и те печелят нашите адмирации. Само ще споменем, че при предходното поколение Asus ZenBook 13 UX331, дълбочината беше цели 216мм, така че новият модел е не просто фейслифт на предшественика си, а съвършено нова концепция.    

 

За намалените размери спомага и дизайнът на отварящият механизъм, който също е много специфичен. Той е не само ефектен, но и много функционален. От една страна, в отворено положение конструкцията стои много стабилно, от друга - клавиатурата застава под ъгъл и така е много по-удобна за писане. А за финал, тънката част на долната рамка, така изчезва почти напълно и изображението на дисплея се вижда още по-добре. Това е така нареченият ErgoLift дизайн.

Вече се убедихте, че Asus ZenBook 13 UX333F е ултра компактен лаптоп който определено заслужава внимание. А имайте предвид, че още не сме стигнали до същинската част, в която ще тестваме хардуера, дисплея, периферията и батерията. Интересното тепърва предстои.