За лаптопа който Digital.bg ще ви представи в това свое ревю можем да изтъкнем няколко характерни черти – красив и луксозен е, направен от качествени материали с безупречна сглобка, сравнително компактен, високопроизодителен, с голям дисплей с висока резолюция и всичко това не е постигнато за сметка на безбожно висока цена. Интересно…вероятно привлякохме вниманието ви. Не се изненадвайте, екипът ни се чувствахме по същият начин когато преди време прочетохме характеристиките на Asus VivoBook Pro 15 N580VD, преди да го вземем за няколкодневен тест. Така, че нека започнем с обзора му, в който определено ще видите и научите интересни неща. 

 

Дизайн

Например за дизайна на машината, който тук е "Дзен". Това е термин който Asus въведоха преди време при лаптопите си от серията ZenBook. Днес Vivo е решен точно в този стил. Някак си всеки елемент тук паса идеално на съседният си, за да се постигне едно съвършено цяло.

 

Лаптопът ASUS N580VD-FY360 е направен почти изцяло от алуминий

 

Няма различни цветове, няма и набиващи се на очи агресивни дизайнерски решения, както например при геймърския Asus FX553VD-FY369 който ви показахме по-рано тази година. По-голямата част от корпуса на този лаптоп е направена от алуминий, като за разлика от миналогодишните поколения метални лаптопи на Asus, при които горният капак имаше кръгообразна релефна обработка, тук вече се наблюдават линии наподобяващо сурово парче алуминий. Като се замислим, познавайки добре пазара на преносими компютри, тази обработка на горният капак при VivoBook Pro 15 ни е позната от някъде. През 2012г. в N-серията на бранда имаше нещо подобно което днес тук е получило ъпгрейд, за да радва отново окото ни. Разбира се, база за сравнение между лаптопите няма - VivoBook Pro 15 е изключително компактен.

 

 

Профилът му е дебел само 25мм, което е доста под общоприетите норми за 15.6” лаптоп. Същото можем да кажем и за теглото от точно 2кг. Преди да приключим с дизайна на машината, ще отбележим, че вътрешната част около клавиатурата и периферията са направени от едно цяло парче метал – много стилно, нали.

 

Периферия

Освен това по продължение на периферията намираме доста богат арсенал от изходи и приложения. В ляво последователно подредени са захранващият порт, LAN, USB 3.0 с което можете да зареждате външни устройства докато лаптопът е изключен, цифров аудио/видео изход HDMI и USB-C 3.1 което също има функция Sleep & Charge.

 

 

В дясно маркираме наличието на два LED индикатора за батерията и за подсветката, следват четец на SD карти памет, комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки, още да пълноразмерни USB порта, но версия 2.0, както и Kensington Lock. Вграденото в лаптопа озвучение е доста добро. Както издава този надпис по корпуса на VivoBook Pro 15, то е Harman Kardon. Тестовете ни показват, че звукът който възпроизвежда е силен и басов. Няма кривене и други смущения, за което до голяма степен допринася ASUS SonicMaster технологията която откриваме тук.

 

Клавиатура

Клавиатура на лаптопа е пълноразмерна, независимо, че в дясно от основните бутони е интегриран макар и малко сбит нъмпад нумерационен блок. Удобно е, че между отделните бутони има достатъчно пространство, благодарение на което възможността да натиснете два съседни погрешка се свежда до минимум.

 

 

Малко странно е, че при стрелковият курсор в дясно, стрелката нагоре е малко по-малка от останалите три, но с времето се свиква. За сметка на това около Enter няма прилепени бутони - нещо което дразни много потребители при по-бюджетните клавиатури на Asus. А тъй като тази тук не е такава, бутоните ѝ могат да се похвалят и с доста силна подсветка с три нива на регулация на яркостта.

 

 

От опит можем да ви кажем, че това е много полезна екстра в случаите когато ви се налага да пишете вечер. Тъчпадът е с големи, удобни за работа размери и е обграден от ефектна полирана рамка. Той е от моноблоков тип, има два скрити помощни бутона, разполага с мултитъч функционалност и разпознава жестови команди.

 

 

Тъчпадът също може да бъде поръчан с вградена в горният десен ъгъл допълнителна екстра. Това е четецът на пръстови отпечатъци с който отключвате лаптопа си, без да са ви нужни пароли. В нашата тестова бройка избрахме без такъв. В нея заложихме основно на топ хардуер като в същото време искахме да можем да се включим ценовият диапазон около 2000лв. Но какво е толкова специалното при хардуера, ще разберете във втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на лаптопа Asus VivoBook Pro 15 N580VD.