Вижте още: Asus VivoBook Pro 15 N580VD - Дизайн, Клавиатура и Цена

 

Това е Asus VivoBook Pro 15 N580VD, бизнес или геймърски лаптоп…това е въпросът? А може би и двете заедно? В първата част на видео ревюто което му Digital.bg му посвети, започнахме да отговаряме на тези въпроси, а сега няма да губим повече ценно време и ще продължим на пред с дисплея.

 

 

Той е FHD LED с 15.6" диагонал и може да се похвали с доста добро качество на картината която предава. Двата основни фактора за това са 72% NTSC и 100% sRGB цветова гама. Яркостта също е над средно ниво – измерваме 237 cd/m² с 85% разпределение по цялата площ на дисплея. При теста ни с единичен цвят на екрана, единствено в долният ляв ъгъл матрицата има малко по-тъмно петно иначе навсякъде другаде подсветката е равномерна.

 

 

Дисплеят е със сравнително добро време за реакция, но съпоставимо със специализираните геймърски лаптопи е една идея по-бавно. Ъглите на странично виждане са широки 178 градуса. Ако ще използвате лаптопа си за по-сериозни графични задачи, Asus предлага и възможност за ъпгрейд на дисплея до резолюция 3840x2160 пиксела.

 

Хардуер

За тестовете си взехме версията с възможно най-силен хардуер при която цената е около 2100лв. Иначе VivoBook Pro 15 може да се окомплектова и с малко по-слаби компоненти, като например Intel Core i5 7300HQ и видео карта с 2GB GDDR5 VRAM. Ехаа, щом това не се брои за мощен хардуер, какво ли е „Мощен”. Конфигурацията с моделен номер FY360 която тестваме ние има на разположение централен процесор 7-ма генерация Intel Core i7-7700HQ. Това CPU с 6MB кеш е сред най-добрите за преносими компютри които днес ни предлага пазара.

 

CPU - Intel Core i7-7700HQ и GPU - NVIDIA GeForce GTX 1050

 

То стандартно работи с 2.8 GHz, но при нужда от повече мощност, автоматично се клоква чрез технологията Intel Turbo Boost до 3.8 GHz. До тук добре, ами видео картата? Сигурно ще попитате в този момент. Приятна изненада ни чака и при нея – тя е идеална както за работа, така и за игра на почти всички тежки игри които днес се предлагат на пазара. VivoBook Pro 15 идва с NVIDIA GeForce GTX 1050 (N17P-G0) – GPU с 4GB GDDR5 самостоятелна памет. RAM паметта също е достатъчна - 8GB DDR4 2133Mhz. Ако все пак искате още, в лаптопа има слот за допълнителна памет. Като максимумът е 16GB.

 

 

Сигурно ви е любопитно, как се справи Asus VivoBook Pro 15 по време на тестовете ни с игра на игри? Започваме с нещо по-леко в лицето на Rise of the Tomb Raider. Там на ниска графика отчитаме 125fps, а на висока 40fps. Вторият тест е с The Witcher 3, като там резултатите са 110 и 31 кадъра в секунда

 

Интелигентно охлаждане

Интересно е тук да отбележим, че VivoBook Pro 15 има ново поколение интелигентно охлажедане. То с помощта на два отделни вентилатора засмуква студен въздух от двете страни и извежда топлия отзад. Така дори да играем с лаптопа в скута си, няма да изпитваме дискомфорт и греене.  Отделно имаме и пасивен охлаждащ елемент – целият корпус е алуминиев.

 

 

За да стане още по-интересно, ще измерим температурата в отделни точки от корпуса на лаптопа. Както се и очаква, по-високата температура е концентриране в горната част, където измерваме средно 39°C. Долу, където стоят китките ни по време на работа и игра пък отчитаме само 32°C. Резултати които определяме като много добри имайки предвид, че правим теста си в момент на максимално натоварване. При стандартна работа, целият корпус ще е около 25-26°C. Много хора биха предположили, че двата вентилатора ще правят лаптопа по-шумен, но ще сгрешат. Нивото на шума е стандартно - измерваме средно 31 dB.

 

Батерия

Батерията която дава енергия на всичко което изброихме до тук е 3-клетъчен Li-ion акумулатор с 47WHrs заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен за 1.5 часа при сериозно натоварване на максимална яркост. Ако намалим яркостта на дисплея до 50% и сърфираме онлайн, то капацитетът ще скочи до 6.5 часа. С изключен интернет и намалена до минимум яркост, времето за автономност се увеличава до малко над 10 часа.

 

 

А сега, ако ви е интересно да научите повече за дизайна, използваните в корпуса материали и някои функционалности на този интересен Asus, линк към първата част на видео ревюто което му посветихме, ще намерите над тази статия.