Вижте още: Asus VivoBook Max X541UA (XX051D) - Дизайн, Цена и Клавиатура

 

Това е Asus VivoBook Max X541UA – един чак толкова стандартен лаптоп който екипът на Digital.bg запчна да разгледжа във вчерашното си ревю. Интересен при него е както дизайна, така и използваните в корпуса му материали. Оказа се, че лавиатурата му е малко по-специална и изключително удобна за продължителна работа, а тъчпадът  има защита от неволни докосвания.

 

 

Сега е време да продължим със следващият компонент който който вероятно би ви интересувал като потенциални купувачи, търсещи такъв тип лаптоп.

 

Дисплей

Дисплеят има бюджетна TN матрица с 15.6” диагонал и резолюция 1366х768 пиксела. Тя е създадена само с една цел - да върши безкомпромисна работа. Да, не е Full HD, но това не е била и цента на Asus.

 

 

По-ниската резолюция е избрана, за да може лаптопът да консумира по-малко електроенергия и следователно да гарантира по-дълга автономност на лаптопа без да е включен към електрическата мрежа. Освен това въпросният дисплей е от тези които дори след години постоянна експлоатация няма да ви създадат проблеми с поява на петна или избледняване. Яркостта която измерваме е 209cd/m2 с 81% разпределение по цялата площ на дисплея. При теста ни с един цвят на екрана няма силно разграничени по-светли и по-тъмни части. Имайки предвид, че покритието на дисплея е гланцирано, появата на отблясъци при работа под директно насочена светлина е неминуемо, но не и фатално.

 

 

Насочвайки силното ни изкуствено осветление към екрана, както виждате, образите остават добре видими. Ъглите на странично виждане също са над средните за класа. Впечатление ни прави още и че пресъздаваните цветове са достатъчно реалистични. За това спомагат две технологии, наличието на които откриваме в характеристиките на тестваният VivoBook Max . Това са ASUS Splendid и Tru2Life Video.

 

 

Стерео Звук

Когато гледаме филми, на помощ идва доста силното вградено в X541UA озвучение. Разположението му е над клавиатурата и формата на решетката на говорителите е много ефектна.  Като качество, звукът е не само силен, но и доста чист.

 

 

Това до някъде е очаквано, предвид издайният SonicMaster надпис посредата. Използвайки настройките на AudioWizard пък можете да си направите персонално звучене за филми, за игри или слушане на музика. Ето и един саунд тест от който ще добиете по-детайлна представа.

 

Хардуер

При VivoBook серията си, Asus винаги са предлагали богат асортимент от хардуерни конфигурации, които да отговарят на индивидуалните потребности на всеки тип потребители. X541UV не е изключение и при него имаме възможност да изберем един от общо 6 процесора, като най-слабият е Intel Core i3 7100U, а най-мощните i7 7500U и i7 6500U. На някои пазари може да бъде срещнат базовия Intel Pentium N3710, но българският не е сред тях.

 

 

Нашата тестова бройка е с моделна абревиатура XX051D и има на разположение Intel Core i5-6200U който се явява най-удачният процесор от всички изброени, защото със своите 2 ядра с 2.8 GHz тактова честота е достатъчно мощен, но в същото време това не оказва прекалено голямо влияние на цената на устройството, правейки го непоносимо скъпо.  Партниращите графичен процесор Intel HD Graphics 520 и 4GB DDR4 RAM на 2133 MHz кореспондират напълно с очакванията ни за гладка и безпроблемна работа. Без значение дали тестваме игри, гледаме филми с високо качество или работим с тежки програми - при X541UV не маркираме появата на някакви проблеми. Вградената памет е 500 GB HARD диск с 5400 rpm.

 

 

Стандартно и достатъчно голямо пространство за базови нужди. Ако решите, че ви трябва още повече или по-бърза памет, нямате никакъв проблем да ъпгрейднете. Машината поддържа хардове до 2TB или 256GB SATA3 SSD. Същото се отнася и за видео картата. Ако ще използвате лаптопа си основно за работа с графични приложения и за игра на игри, то Asus ви дават възможност да добавите GPU NVIDIA GeForce 920MX с 2GB самостоятелна VRAM памет.

 

Периферия

Съвсем очаквано, предвид размерите и класа му, X541UA има достатъчно богата и функционална периферна свързаност. Интересното при нея е, че основната част е разположена в ляво. В лявата периферна част са разположение единствено оптичното устройство DVD RW Super Multi и Kensington Lok.

 

 

В ляво са комбинираният аудио жак, аналогов VGA и цифров аудио/видео HDMI изходи, два USB  порта версии 3.0 и 2.0, RJ-45, порт за зареждане и все по-масовото и актуално USB Type-C, познато ни основно от съвременните смартфони над среден клас.

 

 

За безжичната връзка с други устройства се грижат Wi-Fi 802.11 стандарти b/g/n и Bluetooth версия 4.0. Четецът на карти памет е изнесен в предната част. Той чете формати SD, SDHC и SDXC.

 

Батерия

Всичкият този хардуер и периферия които изброихме при Asus X541UA се захранват от 3-клетъчна акумулаторна батерия с  36 Whrs (2660 mAh) заряд. По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за средно около 5 часа комбинирана работа с едно зареждане.