Това на екраните ви е Asus VivoBook Max X541UA. Той е представител на така нареченият универсален клас, лаптопите от който са подходящи за почти всеки тип потребители, защото са красиви, нестандартни, сравнително мощни, с голям дисплей и капацитет на батерията. В поредица от две ревюта, екипът на Digital.bg ще запознае подробно с него, за да разберете обективно – какви са плюсовете и какви минусите на тази машина.

 

Дизайн

Да започнем от видимото за очите по корпуса. Както и сами виждате, то определено успява да привлече вниманието ни. За разлика от други производители, които основно залагат на строгите и изчистени цветове, Asus предлага на потребителите X541 освен във варианта който тестваме ние, още в сиво, светло и наситено синьо, червено и бяло.

 

 

А това тук, да това е „шампанско”, избрахме да ви покажем именно този вариант – защото е много красив и ще пасне идеално както на дамите, така и на мъжете. Реално с този цвят е само капакът, вътрешното пространство е сребристо, а останалата част черна. Комбинацията между цветовете обаче е много добра. Цветните части имат ефектна релефна текстура, която ги кара визуално да приличат на метални.

 

Цена

Реално обаче материалът от който са направени е пластмаса. По този начин, Asus постигат колкото се може по-достъпна цена на продукта. Тя в България, за конфигурацията X541UV която тестваме ние е под 900лв. Но едва след като разгледаме хардуера ще разберете, дали тази сума е оправдана или не. Макар в името му да присъства Max, размерите на X541UA са средностатистически за 15.6” лаптоп. 381.4мм на 251.5мм с 27.6мм дебелина и тегло от 1930гр.

 

 

Така, че спокойно можете да го пренасяте от дома до офиса си или по време на пътувания. Тук както знаете винаги правим тестове с кривене и директен натиск. След тях можем да заключим, че конструкцията на Asus-а е достатъчно здрава и не поддава. Сглобката на отделните елементи пасва добре и не се чуват припуквания или скърцания на разместващи се части.

 

 

Отваряйки горният капак, впечатление ни прави една на пръв поглед незначителна, но в същото време много полезна екстра. Това стърчащо езиче ни дава удобството да можем да отворим капака лесно дори с един пръст. Разбира се, за това заслуга има и качественият отварящ механизъм, който има плавно движение, но движейки се към максимално отворено положение става все по-стегнат. Така ако работим с X541 в скута си, дисплеят няма да се разклаща както при по-нискокачествените механизми.

 

Клавиатура

По-рано в ревюто ни споменахме, че вътрешното пространство на лаптопа има релефна текстура. Тук е момента да кажем, че то освен красиво е и практично решение, защото е устойчиво на амортизация и не позволява на ръцете ви да се запотяват след продължителен допир при работа и писане. Самата клавиатура е не само достатъчно голяма, но може да се похвали и че е с много добра ергономия.

 

 

Тя стои в отделно ложе, което е на 2мм под общата вътрешна равнина. И друг път сме казвали в ревютата си, че по този начин китките ни се изморяват много по-малко, съпоставимо с клавиатурите които стоят като прилепени върху вътрешното пространство. Самите бутони прилягат добре към пръстите ни и имат достатъчно разстояние помежду си, което не позволява неволно да натискате двойка съседни. Размерът на основните бутони е 12х14мм, а стрелковият курсор и нъмпад блока в дясно са  12х7мм. Бутоните са сравнително тихи, а ходът им е 2.3мм. Нещо което ни липсва е подсветката, така че при работа на тъмно ще изпитвате затруднения.

 

 

Тъчпадът е с малко над среден размер за 15.6" лаптоп - 106х74мм. Той е от моноблоков тип и помощните бутони са скрити под общата равнина. Ще отбележим, че цялата повърхност е сензорна и отчита добре движенията на пръста по нея и мултитъч командите които задаваме. Тъчпаадът има функция за защита от неволни докосвания. Проблем с който често се сблъскваме пишейки текст и докосвайки с китките си сензорите.

 

Очаквайте

Във втората част на видео ревюто което посветихме на Asus VivoBook Max X541UA ще продължим с информация и тестове на дисплея, хардуера, периферията и батерия. Интересното тепърва предстои.