В това видео ревю, Digital.bg ще ви запознае с ASUS VivoBook 15 X540NA. При всички случаи това е един от най-добрите бюджетни лаптопи. Не само защото е евтин, а защото в замяна на ниската му цена, потребителят получава повече от очакваното.

Първото нещо което ни прави впечатление е красивият му дизайн. Корпусът на лаптопа е поликарбон, но с текстура която много добре имитира метал. Материалът е здрав, а сглобката на отделните елементи качествена. При директен натиск и опити за кривене, конструкцията поддава минимално. Въпреки това лаптопът е дебел само 27мм, а теглото му е под 2кг. Преобладаващите форми са заоблените, изцяло в Дзен стила който Asus налагат от години при устройствата си. Цветовите разновидности на новият VivoBook 15 са две – чисто черна и тестваната от нас тук. В нея вътрешността около клавиатурата има метален цвят. Повърхностите не се цапат с пръстови отпечатъци и предполагат, че ще се устойчиви на дребни драскотини при нормална експлоатация.

 

 

Независимо от ниската си цена, ASUS VivoBook 15 X540NA може да се похвали с доста силно вградено озвучение. То е дело на SonicMaster и се състои в два стерео говорителя с чисти високи и плътен бас. В ASUS AudioWizard софтуера на лаптопа са зададени 5 заготовки с настройки за гейминг, филми, музика, видео разговори и записи.

За гледане на видео, дисплеят на VivoBook 15 е достатъчно голям. Самото име на модела подсказва, че пред себе си имаме 15.6“ диагонал. Ние ще добавим, че в тестваната в това ревю конфигурация - GQ052, резолюцията е HD 1366x768 пиксела.  Ако държите на по-добра детайлност, Asus ви дават възможност да добавите към X540NA и Full HD дисплей. Панелът може да бъде Glare или Anti-Glare с 60Hz и 45% NTSC. При всички случаи обаче ви съветваме да се възползвате от Asus Eye Care Mode софтуерната функция на лаптопа. Чрез нея дисплеят получава възможност за различни настройки с помощта на които предпазвате зрението си при продължителна работа. Чисто статистически, при правилна употреба този софтуер намалява умората в очите с до 30%.

 

 

При клавиатурата, Asus също са помислили за удобството на потребителите. Тук бутоните са пълноразмерни с 1.8мм разстояние помежду си. Формата им е ергономична и те прилягат добре към пръстите ни при продължително писане на текст. Тъчпадът е доста обширен, с два скрити помощни бутона и мултитъч функционалност. С 2 пръста можете да движите страницата на браузъра си надолу и нагоре или да увеличавате образа. С 3 да се връщате към стартовия екран, да извеждате мултитаскинг или да активирате гласовият помощник Cortana.

 

 

Хардуерът на ASUS VivoBook 15 X540NA е напълно достатъчен за ежедневните цели на един средностатистически потребител. В основата стои CPU Intel Celeron N3350 с 2MB L2 кеш и 2 ядра които стандартно работят с 1.1GHz. Тактовата честота обаче е променлива и при нужда от повече мощност се клоква до цели 2.4GHz. Така в комбинация с 4GB RAM памет видео карта Intel HD Graphics 500, ще можете да стартирате игри, че дори и Photoshop Portable. Вградената памет на лаптопа е HARD Disc с предостатъчен обем от 1TB.

 

Ние тестваме конфигурацията с име GQ063, която струва около 500лв. Интересното е, че Asus дават въсможност за избор и допълнително конфигуриране. Ако сте готови да отделите малко по-голям бюджет, можете да ъпгрейднете VivoBook X540NA с 4-ядрен Intel Pentium N4200 (GQ052), с 8 GB SDRAM и дори с 256GB SATA3 SSD.

 

 

Периферията на ASUS VivoBook 15 X540NA е стандартна и достатъчно функционална. По продължението ѝ намираме общо 3 пълноразмерни USB порта - един от които версия 3.0. За цифровата аудио/видео връзка отговаря HDMI, а 3.5мм аудио жак е комбиниран за микрофон и слушалки. Четецът на SD карти памет разпознава всички масови формати, а за безжичната връзка се грижат двубандов Wi-Fi и Bluetooth версия 4.0.

ASUS VivoBook 15 X540NA се захранва от 3-клетъчна батерия с 33 Whrs заряд. Той е достатъчен за около 4 часа комбинирана експлоатация с едно зареждане. Ако изключите интернета и намалите яркостта на дисплея до минимум. Времето на автономност ще се увеличи двойно.