В повечето случаи красив, компактен лаптоп и ниска цена, са критерии които не могат да присъстват в едно изречение. В повечето случаи, но не винаги. За разлика от смартфоните, където цените непрестанно растат, при преносимите компютри тенденцията е за колкото се може по-малко пари, потребителят да получава, колкото се може повече. Не при всички марки, но при някои, като например Asus, които ни изненадват приятно с новият си VivoBook 15 X512UF. Именно с него Digital.bg ще ви запознае в тази своя подробна статия.

Преди да започнем с обзора си, ще направим едно много важно пояснение, на което трябва да обърнете внимание. Новият модел, който тестваме тук се казва ASUS VivoBook 15 X512UF, в търговската мрежа е възможно да попаднете на модела ASUS VivoBook 15 X542UF, който е вече на година и се явява предшественик на X512UF. Както виждате, разликата в наименованието е само 2-те последни цифри, а дори буквите след тях са идентични. Така че бъдете внимателни, особено при покупки онлайн.

Първите съществени разлики спрямо предишното поколение VivoBook 15 се проявяват още при дизайна. Новият модел определено ни печели с визията и компактни размери. Нищо във визията на този лаптоп не подсказва, че цента му е около 1200лв. До скоро в този ценови диапазон, лаптопите имах скучна и еднообразна визия с масивни размери, но ето че технологиите се променят и от всичко това печели крайният потребител.  Когато разопаковахме лаптопа, първоначално си помислихме, че Asus погрешка са ни изпратили някакъв  14“ лаптоп, вместо заявеният VivoBook.

 

След като отворихме горният капак обаче, разбрахме че грешка няма, а тайната на намалените размери се крие в NanoEdge дисплеят, който е лишен почти изцяло от рамка около 3 от страните си. Тук измерваме само 5.7мм. Така лаптопът е с габарити 357.2мм на 230.4мм. За сравнение при предишното поколение на модела, те са 380мм на 251мм, което е осезаемо повече. Същото нещо се наблюдава още при дебелината и теглото, където новият модел е по-тънък с около 20% и маркира 19.9мм профил, а тежи 1750гр спрямо 2300гр на миналогодишният модел.

Не може, да не отбележим, че освен сребристият вариант който тестваме ние, VivoBook 15 X512UF се предлага още в черно, синьо и червено. Като забележете, във въпросните цветове, не е само горният капак, а реално целият корпус на лаптопите, с изключение на рамката около дисплея, която е черен мат. Вътрешното пространство е сребристо и по него следи от пръстови отпечатъци не личат. Дори бутоните на чиклет  клавиатурата са цветни. Тук е моментът да отбележим, че независимо от компактните размери на лаптопа, клавиатурата му е напълно функционална и доста удобна за писане. Бутоните ѝ са с достатъчно разстояние помежду си и са с размер 14.5мм.

 

 

Няма прилепени бутони, а в дясно е намерено дори място за Nympad нумерационен блок. Бутоните на клавиатурата са с къс и отсечен ход от 1.4мм, като не издават паразитни шумове. Това означава, че спокойно можете да въвеждате продължително текст, без да пречите на друг, който си почива в стаята по това време. Като опция, можете да добавите подсветка на клавиатурата, за да работите с лаптопа на тъмно без лампа, без да се налага да се взирате в бутоните. Тъчпадът също е доста голям – с размери 105мм на 72мм и два помощни, скрити под общата равнина бутони, той е удобен за всякаква работа.

 

 

Има мултитъч, а посредством Fun+F6 бутонаите на клавиатурата, можете да го изключите, за да не ви пречи докато пишете. Нашата тестова бройка няма, но иначе Asus дават опция, в горният десен ъгъл на тъчпада да е вграден Fingerprint сензор. Ще споменем още нещо интересно при клавиатурата на ASUS VivoBook 15 X512UF. При отворен дисплей, тя стои под лек ъгъл и така е по-удобна за работа. Това се дължи на специалният ErgoLift отварящ механизъм, който извежда задната част на горният капак като повдигащо краче. До скоро такова решение можеше да се срещне само във високият и скъп Ultrabook клас, но ето, че Asus успяват да го внедрят и при своето бюджетно устройство.

 

 

На всички ни е ясно, че за да бъде  един лаптоп добър, той не трябва да има само впечатляващ дизайн, компактни размери, функционална клавиатура, иновативни функционални решения и ниска цена. Във втората част на това видео ревю, Digital.bg ще спре поглед върху техническите параметри на VivoBook 15 X512UF. ЩЕ тестваме хардуера, дисплея, периферията и батерията. Интересното тепърва предстои.