Историята показва, че като цяло геймърският сват се измени много с появата на биткойните и останалите криптовалути. След появата им, в последните две години се наблюдаваше сериозен скок на цените в геймърският хардуер, който е пряко свързан с така наречените „Копачници“. Покрай настолните машини, значително скочи и цената на преносимите геймърски компютри, като задачата да се вземе добър геймърски лаптоп с поносима цена стана все по-трудна. За щастие обаче в последно време, някои от производителите на компютри помислиха за геймърте, които не искат да печелят богатства от криптовалути, а просто искат да играят игри. В това свое видео ревю, ще ви покажем именно един от новите ценово достъпни и доста мощни лаптопи, които днес феновете могат да намерят на пазара. Уважаеми дами и господа - Asus TUF Gaming FX505.

Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, със сигурност си спомнят предшественика на модела, "Геймърският лаптоп Asus TUF Gaming FX504", с който ви запонзахме подробно преди точно година. Тогава впечатленията ни от машината бяха доста добри, а сега да още по. Първото нещо, което ни харесва много е дизайнът. FX505 е най-изчистеният геймърски лаптоп, който сме тествали до момента.

Всъщност ако не отворим капака и не видим характерната клавиатура или ясно изразеното охлаждане отзад, почти нищо друго не издава, че това е модел от TUF серията. Преобладаващи са отсечените линии и скосените ъгли. Горният капак е стилизиран под формата на Хикс, а долната част съчетава релефни отвори, които подобряват охлаждането и намаляват ефекта на запарване, когато играем с лаптопа поставен в скута ни.

Тук разбира се, важен фактор играе и самото охлаждане, което смуче студен въздух отдолу и го извежда през задната част. Корпусът на машината е направен от много здрав поликарбон, който при директен натиск не поддава и милиметър. Сглобката на отделните елементи е съвършена – гледали сме всеки един под лупа и не успяхме да открием нито един производствен дефект. Повърхността е релефна и почти не се цапа с пръстови отпечатъци.

 

 

Размерите на лаптопа са съвсем компактни - 360мм на 262мм, с дебелина до 26.8мм в най-издадената задна част. Тук ще споменем, че предишното поколение Asus FX504, беше широко 384мм. Тези почти 2.5см разлика идват от намалената рамка около късите страни на дисплея. Измерваме само 5.5мм. За по-добрата мобилност, спомага и намаленото до 2200гр тегло. Повечето конкурентни модели са с между 100гр и 300гр по-тежки. А както вече стана ясно, намаленото тегло на FX505 не е постигнато за сметка на здравина, не е и за сметка на батерията, която ще тестваме подробно малко по-късно.

 

 

Сега, нека спрем поглед на компонента във FX505, който най-много издава, че това е геймърски лаптоп. Да, клавиатурата е много характерна и няма начин да бъде сбъркана, по тази причина и ще ѝ обърнем подобаващо внимание тук. Ще започнем с това, че Asus предлагат TUF Gaming FX505 с два вида клавиатури - червена, подобна на тази която имаше предходното поколение FX504 и RGB Aura която тестваме ние. Същата имат и високият клас геймърски лаптопи ROG GL504 Scar II

Тук всеки геймър има своето мнение по въпроса, като нашето е, че RGB Aura е по-удачният вариант. AWSD бутоните са направени прозрачни, също както на ROG SCAR II. Това се отразява добре на LED подсветката, която може да регулирате като яркост и цветови нюанс, с помощта на специалният AURA софтуер. Подсветката може да се регулира в 4 самостоятелни зони, което дава много предимства при различните типове игри.

 

Бутоните на клавиатурата са с плавен ход и се усещат добре. Също така сме приятно изненадани, че за разлика от повече геймърски клавиатури, при тази бутоните са доста тихи. Това означава, че можете да играете дори в библиотеката, без да пречите на околните. Разбира се, с хубави слушалки, а Asus имат не един и два хубави модела и при тях. Бутоните са с леко заобляне и прилягат добре към пръстите ни. Материалът от който са направени е специален и абсорбира влагата от ръцете ни. Здравеината на лаптопа е на нови, той е с MIL-STD-810G сертификация, което означава, че ударите по клавиатурата няма да са проблем. Все пак обаче не прекалявайте. Иначе в протекциите са включени температурен шок, вибрация, влажност, надморска височина и соларна радиация. Всички важни бутони в клавиатурата са пълноразмерни , по тази причина стрелковият курсор е изнесен извън общата равнина.

 

 

Над него има нъмпад нумерационен блок, а Space бутонът е с неправилна форма, удобна за натискане с палеца, при игра с AWSD бутоните. Бутоните имат 20 милиона клика гаранция и могат да е похвалят с and n-key rollover. За по-малко запознатите - това означава, че колкото и бутони да сте натиснали едновременно на клавиатурата, тя ще отчете коректно информацията от всеки следващ.