Преди години геймърските лаптопи бяха няколко пъти по-обемисти в сравнение със стандартните си събратя. Бяха си откровено огромни, тежки и изключително неудобни за пренасяне извън дома. Така например изглежда Asus ROG GX700, който през 2015г. е първият геймърски лаптоп с водно охлаждане. Без своята термо докинг станция, той тежеше почти 4кг., а заедно с нея надвишаваше 4.600. Днес вече геймърските лаптопи изглеждат по коренно различен начин, в пъти по-мощни са, а охлаждането им се справя значително по-добре. Техническият възходът е огромен, а едно от нагледните доказателства за това твърдение се казва Asus ROG Zephyrus S GX502. Именно с него, Digital.bg ще ви запознае обстойно в това свое ревю.

Първата приятна изненада ни очаква, още щом отваряме кашона, в който идва новият Zephyrus S. Вътре са две черни елегантни кутии, като в по-малката се намира зарядното, на което ще обърмен специално внимание по-късно, а в по-голямата е лаптопът. Тя се отваря по ефектен начин, като вътре освен машината и различни книжки, има метална, лазерно изрязана пластина, която всеки по-сръчен, може ръчно да превърне в 360-градусова скулптора с логото на ROG. Не е нещо скъпо, но браво на Asus за това, че успяват чрез този комплимент да почувстваме, че притежаваме премиум продукт – нещо като металните табелки във всеки Mercedes AMG, на които пише, кой е сглобил колата ни.

 

 

Разглеждайки визията и дизайна на GX502, без грам колебание можем да го обявим за най-елегантният геймърски лаптоп, който днес може да бъде закупен на пазара. В сравнение с преките му конкуренти в лицето на Acer Predator Triton 500 и Razer Blade 15 RTX, които също са изчистени, но все още имат крещящи шарени елементи, Zephyrus S е изцяло черен.

Единствено логото на ROG е направено в полиран черен цвят и стои като чудесен завършек на общият силует на лаптопа. Така, ако не знаехте предварително, че GX502 е геймърски, спокойно можете да го определите като бизнес машина. Защо пък не – новият Zephyrus S спокойно може да се използва и за сериозна работа от някое IT, а днес все по-често геймърите не са деца, а хора със сериозни професии. Във визията преобладаващи са отсечените линии, правите ъгли с леко заобляне в края и компактните симетрични решетки за охлаждане, работата на които е подсилена от една специална екстра, която ще ви покажем след малко.

При новият Zephirus S, Asus са поработили значително над намаляването на размерите в сравнение със стандартните 15" лаптопи. Той е средно с 42% по-лек и с 25% потънък, В цифри - общоприетата норма за 15.6" лаптоп е - 389мм ширина, на 305мм дълбочина и 25.4мм дебелина. При GX502 стойностите са 360мм на 252мм. Тук можем да направим и едно нагледно сравнение с конкурентният Acer Predator Triton 500, който споменахме по-рано. При него размерите 359мм на 255мм, от което е видно, че при новият модел на ROG ширината е по-малка.

 

Ако отворим лаптопа, ще разберем, че това се дължи на изключително тънката рамка около дисплея. Горе и в двете странични части, измерваме само 6.2мм. С това компактните размери на Zephyrus S GX502 не спират. Геймърският лаптоп е с дебелина от едва 18.9мм. Като имайте предвид, че в този тънък профил е скрит и доста сериозен хардуер. Шасито на лаптопа е магнезий-алуминиева сплав и е супер здраво, но в същото време леко. GX502 тежи само 2кг.

 

 

Тези от вас, които са виждали и други лаптопи от Zephyrus семейството на Asus, сигурно вече са виждали специалният охлаждащ механизъм на бранда. Когато се отвори дисплея, долният капак се отваря, като по този начин подобрява значително охлаждането на хардуера, а от друга страна повдига клавиатурата под ъгъл от 10 градуса, за да ни е още по-комфортно при игра. За разлика от стандартните лаптопи, където всичко може да се каже с 2 изречения, клавиатурата и вътрешното пространство на Zephyrus S GX502 заслужават по-обстоен преглед, защото в тях Asus са инвестирали сериозна инженерна мисъл.

 

 

Това, както и още интересни факти, преки впечатления и резултати от многобройни тестове ви очакват във втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази геймърска машина. Интересното тепърва предстои.