Вижте още: Геймърски лаптоп Asus ROG Strix SCAR II GL704GW

 

Тук встъпителни думи и богато описание ще са излишни – силуетът на лаптопа който сържа в ръцете си, говори много, за това което можем да очакваме от техническите му параметри. Това е една от топ геймърските машини които можем днес да закупим в България. Уважаеми дами и господа - Asus ROG Strix SCAR II GL704GW

Да отворим металният горен капак и да погледнем дисплея. Първото нещо което забелязваме или всъщност почти не забелязваме е рамката около него. Тя е толкова тънка, че както вече стана дума когато разглеждахме дизайна – е намалила значително целите размери на лаптопа. Освен това дебелата едва 6мм рамка в три от страните спомага и за общото възприемане на картината която пресъздава дисплея. Тя изглежда много по-свободно пред очите ни. Самият дисплей е AU Optronics със 17.3“ и Резолюцията 1920х1080 пиксела.

Така плътността на пикселите за 1“ е 127ppi, а размерът на всяка от точките 0.2мм. Тоест образите са с достатъчно добра детайлност, дори да играем от по-близко разстояние. По-интересно е да отбележим две други технологични екстри, които ROG са интегрирали в дисплея на Strix SCAR II. Първата от тях е 144Hz-овото опресняване, а втората ниското време за реакция – едва 3мс.  Защото нали знаете...разликата между победата и загубата понякога е милисекунда...е Asus ви дават тази милисекунда предимство, със своето идеално време за реакция. Нагледно каква е разликата в играта на на 60Hz монитор с 25мс време за реакция и на 144Hz с 3мс, можете да видите във видеото над тази статия.

Тествайки дисплея забелязваме, че няма никакво замазване, което също е много важно за качествената игра. Яркостта на дисплея е 300cd/m², което статистически е с 20% повече в сравнение с масовите IPS панелите. Играейки на открито и под директно насочена светлина, не се наблюдават неприятни отблясъци, защото дисплея е с AntiGlare покритие. 

 

Разпределението на яркостта по цялата зрителна площ на дисплея е 96% - резултат с който не могат да се похвалят много геймърски лаптопи. Тази цифра означава, че при игра и поява на тъмни сцени, няма да се появят ясно разграничени по-светли и тъмни петна, които биха довели до неприятен ефект.

Цял куп приятни изненади ни очакват и при хардуера на Asus ROG Strix SCAR II GL704G. Например, знаете ли, че това е първият лаптоп на българският пазар, който използва NVIDIA RTX видео карта?! GeForce RTX 2070 се явява наследникът на бестелъра GTX 1070 и е базирана на 12nm TU106 чип, както при процесора за десктопи. GPU-то има 8 GB GDDR6 самостоятелна VRAM и оперира с 14GHz. Едва ли някой ще се изненада…но тази видео карта върви наистина светкавично. Съвсем очаквано и централният процесор е адекватно добър. Coffee Lake базираният Intel Core i7-8750H е 6-ядрен с 9MB кеш и тактова честота, достигаща 4.1GHz при клок.

 

При RAM паметта можете да изберете 16GB в един слота или два с общо 32GB. В Cinebench R15, тази хардуерна конфигурация постига 175 точки, което повече спрямо конкурентният MSI GL73. Сходно е положението в PCMark 10 и 3DMark 11, където лаптопът постига 5560 и над 25000точки. Последният резултат е значително по-добър и от този на HP Omen 17t който в същият тест има 21380 точки. Но да оставим Benchmark резултатите настрана и да споделим преките си впечатления от играта на игри. Резултатите които ще споделим са постигнати на високи графични настройки, които не са абсолютно никакъв проблем за ROG Strix SCAR II GL704G - The Witcher 3 върви с около 135 кадъра в секунда, малко по-тежката Shadow of the Tomb Raider постига 94fps, а Battlefield V който е непосилна задача за голяма част от преносимите компютри, маркира 78fps.

 

Периферията на лаптопа е достатъчно богата - В дясно са четецът на SD карти памет, USB Type-C Gen. 2, USB 3.1 Type-A Gen. 2 и Kensington Lock. В ляво имаме захранващ порт, Gigabit RJ-45, display Port 1.2, HDMI 2.0 и цели три USB 3.1 Type-A порта. В самия край се намира комбиниран 3.5мм аудио жак.

 

Както знаете, колкото и мощен да е един хардуер, ако прегрее, той не е ефективен. В този ред на мисли, независимо от компактните си размери, част от които е дебелина от едва 26.4мм, GL704G има на разположение изключително качествено охлаждане. HyperCool Pro термо системата се състои от два мощни 12V вентилатора и по-голяма охлаждаща плоча. Тази система има защита от напрашаване - специален филтър не позволява фини прахови частици да достигат до хардуера и респективно да го повреждат след време. Средната температура която достига корпуса на лаптопа при максимално натоварване е 43°C.

 

 

има на разположение Multi-antenna Rangeboost която ви позволява да играете онлайн през Wi-Fi, без да се появяват проблеми с връзката. ROG RangeBoost комбинира 4 антени - две в предната и две в задната част на корпуса, заедно със специален алгоритъм, който постоянно сканира около компютъра, за да неутрализира така наречените "мъртви точки". Така връзката е с до 30% по-надеждна. Като тук допълнителна роля играе и новият Intel 802.11ac който постига скорост от 1.7Gbps или иначе казано два пъти повече от 802.11ac и 12 пъти повече от 802.11b/g/n.

 

Батерията която захранва всичко изброено до тук е 4-клетъчна 66 Wh. По време на тестовете ни, тя се оказва достатъчна за почти 4 часа комбинирана работа. Ако намалим яркостта на дисплея до минимум и изключим интернета, времето за автономност скасча до над 6 часа. Ако обобщим всичко което ви показахме до момента, можем да кажем, че това е геймърският лаптоп който най-близко се доближава до определението "Идеален". Тествали сме много гейминг машини, но такава която да съчетава толкова много преимущества, до този момент не бе попадала в ръцете ни за тест.