Asus се превърнаха в поредната голяма компания, която стана жертва на хакери. Вече ви информирахме за заплахата, която е изложила на риск 1 млн. компютъра на тайванския производител. Разследването на експертите показва, че хакерите откриват и се възползват от уязвимост в системата за софтуерни ъпдейти на Аsus. След това в продължение на няколко месеца периодично са разпространявали инфектирани файлове до засегнатите устройства. Този проблем бе открит от специалисти на Kaspersky Lab. 

 

Компанията потвърди официално ситуацията и сега уточни, че са готови с ъпдейт, който отстранява проблема. Asus вече са започнали да разпространяват нова версия на Live Update софтуера за лаптопите, която предлага ефективна защита срещу ShadowHammer заплахата, съобщава Engadget. Успоредно с това компанията допълни, че скоро ще въведат "множество мехaнизми за верификация", които да минимализират за в бъдеще възможността за реализиране на подобни атаки и разпространение на зловреден софтуер.

 

 

Потребителите на компанията ще могат да се възползват и от усъвършенствана система за криптиране на информацията от сървърите на Asus. Taйванският бранд допълни, че малък брой от компютрите им са засегнати от проблема, но ще продължат да работят усилено, за да гарантират по най-добър начин сигурността на своите клиенти по цял свят. Asus твърдят, че самата атака е фокусирана да компрометира устройства притежавани от конкретни организации и не е предназначена да изложи на риск масовия потребител.

 

Още от Digital: Google сканира над 1 млрд. устройства всеки ден за зловредни приложения