Земята се е формирала преди няколко милиарда години и е "сравнително млада" планета за големите разстояния в Слънчевата система. Можем да се надяваме, че този факт ще поддържа максимално дълго различните форми на живот на Земята. Учените от цял свят използват модерните технологии и най-мощните телескопи, за да разберат повече за процесите довели до формирането на нашата галактика. Специалисти от Европейската южна обсерватория направиха уникален кадър, с който грабват  вниманието ни.

 

Всъщност те успяват за първи път да уловят на снимка как изглежда новосъздаваща се планета в Космоса, информира CNet. Въпросният кадър е направен с помощта на Very Large Telescope (VLT) съоръжението в Чили и е първата потвърдена снимка на планета в ранните ѝ дни. Космическото тяло се е формирало около звездата PDS 70. Тук е момента да уточним, че "новосъздадената планета" представлява бялата точка, разположена вдясно от центъра на публикуваното от учените изображение.

 

 

Aстрономите са кръстили планетата с името PDS 70b и според данните е газов гигант, чиято маса надхвърля няколко пъти тази на Юпитер. Температурата на повърхността достига до 1000 градуса по Целзий и са необходими около 120 години, за да направи една пълна обиколка около своята звезда. Учените ще продължат да наблюдават PDS 70b и ще се възползват от уникалната възможност да тестват различни теоретични модели за формирането на планетата.

 

Още от Digital: Как NASA ще позволи на астронавтите да живеят на други планети