Изследването на галактиката е водещ приоритет на учените от NASA, които непрестанно ни изненадват с нови детайли за обектите, които ни заобикалят. Астрономи от University of Bern използваха CHEOPS телескопа, за да направят интересно ново откритие. Вниманието им е привлечено от екзопланета с името WASP-189b.

Анализа на наличната информация показва, че това е една от най-враждебните планети откривани досега.Причината е, че температурата на повърхността достига до 3200 градуса по Целзий. Екзопланетата орбитира около звездата HD 133112, която е една от най-горещите звезди, които имат собствена планетарна система.

Наличието на толкова висока температура означава, че WASP-189b означава, че планетата разтопява огромни скални образувания и метали, като дори може ги превърне в газове.

 

 

Тук е подходящ момент да уточним, че Слънцето има температура на повърхността от 6000 градуса по Целзий, съобщава ScienceAlert. Учените са изненадани от факта, че WASP-189b представлява газов гигант, който орбитира твърде близо до своята завезда. Орбитата е е по-малко от 3 дни, като дистанцията между двете тела е 20 пъти по-малка, в сравнение с разстоянието между Земята и Слънцето. 

 

Още от Digital: Най-малката планета-джудже в галактиката има подводен океан от солена вода