Дългото разстояние, липсата на гравитацията и постоянното радиационно излъчване са най-големите проблеми пред бъдещите мисии на NASA в Космоса. Не е тайна за никого, че от агенцията работят усилено, за да пратят първите хора на Марс. Екип от невробиолози на University of California проведоха серия от експерименти, за да видят какви рискове за здравето крие подобна мисия. Основното им заключение е, че първите астронавти, които пътуват до Марс могат да получат трайни увреждания на мозъка. 

 

Учените пресъздават суровите условия в Космоса и "червената" планета в лабораторни условия. След това те използват мишки, за да видят какви промени настъпват в организма им, ако са изложени продължително на космическа радиация. Оказва се, че облъчването засяга способността на гризачите да извършват основни задачи. Невробиолозите дават за пример невъзможността им да различат познат за тях обект и предмет, който виждат за първи път. 

 

Тези проблеми са провокирани от физически промени в мозъка, включително увреждане на цялостната структура на синапсите, които контролират прехвърлянето на невротрансмитери между невроните. Астронавтите от първата човешка мисия до Марс ще бъдат изправени пред същата ситуация. Космическата радиация би могла да увреди мозъка, дори след като те се върнат отново на Земята. Teпърва ще се търсят начини как да се гарантира тяхната безопасност. 

 

Вижте защо водата на Марс няма да може да се използва от хората