Meждународната космическа станция (МКС) e не само най-големият обект, който е строен от човек извън пределите на нашата планета, но също така и място, на което в реални условия се тестват най-модерните технологии на NASA. Скот Кели е името на американски астронавт, който в момента е един от членовете на нейния екипаж и се похвали с невероятно постижение в своя профил в Twitter. Причината за това е, че той публикува изображения на първото цвете отгледано досега в Космоса и извън стратосферата на нашата планета, което е доста впечатляващо, коментира TheNextWeb. 

 

Въпросното растение е циния, като то е засадено на борда на МКС преди около месец и ето, че вече започва да расте по същия начин, както би го направило тук на Земята. Разбира се това цвете не е избрано случайно, тъй като то се отличава с дълъг цикъл на растеж, но е и най-подходящия кандидат да разберем повече детайли за отглеждането на други цветя в условията на микрогравитация. Цинията е по-чувствителна към околната среда и светлината, която достига до нея, като периода на растеж е между 60-80 дни и NASA вярват, че тя е добър предшественик за посаждането на доматени семена на борда на станцията.

 

Астронавтите започнах да се опитват да отглеждат семената още в края на миналата година, но още в първите дни започнаха да изпитват неочаквани проблеми като например твърде високата влажност и ниския въздушен поток, които карат да изтича вода от върховете на листата на растенията. Снимката качена от Скот Кели е доказателство, че те са открили как да се справят с тези ограничения благодарение на невероятните усилия, които той е положил през последния месец, за да го превърне в реалност. Плановете на NASA предвиждат да се започне отглеждането на китайско зеле и червена маруля до края на годината, а през 2018г. да се опитваме да постигнем същото с истински домати на борда на МКС.

 

Вижте възможно ли е астронавти да отглеждат пресни зеленчуци и храна на Марс