ARM представиха официално новата си платформа Project Thrillium, която е създадена с идеята да ускори навлизането на усъвършенствани технологии с изкуствен интелект в пазара на смартфони. Всъщност под това име се крие комбинация от хардуерни и софтуерни компоненти, оптимизирани специално за машинно обучение и невронни мрежи. Project Thrillium съчетава нова серия процесори и сензори, както и специализиран софтуер, който ще подобри възможностите на мобилните устройства, информира Engadget.

 

Инженерите на ARM са създали процесор, който извършва сложни изчисления с машинно обучение и позволява на смартфоните да се учат да изпълняват определени задачи без да са програмирани за това. Project Thrillium е платформа, състояща се от два хардуерни компонента. Първият от тях е процесора ARM ML, който е не само по-бърз, но консумира по-малко енергия от традиционните CPU и GPU чипове. ARM ML също така осигурява между два и четири пъти по-висока производителност.

 

 

ARM OD е фокусиран изцяло върху засичане на обекти и може да следи "практически неограничен" брой субекти в реално време при 1080p резолюция и скорост от 60 кадъра в секунда. Приложенията му са свързани с разпознаване на лица, жестове и други движения. Новата платформа се възползва от предимствата на софтуера АRM NN, чиято цел е да управлява невронни мрежи и инструменти като Google TensorFlow. Очаква се Project Thrillium да е достъпна за производителите до края на 2018г.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект