ARM се превърна в поредната технологична компания, която възнамерява да преустанови бизнес отношенията си с Huawei. Причината е свързана с търговските санкции, които в последните дни американското правителство наложи на китайския гигант. Според данните на Reuters бизнес мениджърите на ARM са започнали да информират своите служители да прекратят контактите си със служителите на Huawei, което важи и за осигуряването на поддръжка за настоящия им хардуер. 

 

Договорните споразумения между двете компании, които не са изпълнени досега също няма да бъдат довършени от ARM. Любопитното в случая е, че решенията на администрацията на Доналд Тръмп нямат юрисдикция над ARM. Това е така, тъй като са регистрирани във Великобритания, но се притежават от японската група SoftBank. Въпреки това служителите им вече са получили съобщения, които ги подканват да прекратят всякакви взаимоотношения с колегите си от Huawei. 

 

По този начин специалистите на ARM дори нямат право да обсъждат технически теми в имейлите си с хора, които работят за китайския гигант. Официалният говорител на компанията потвърди, че ще се съобразят с всички санкции, които САЩ налага над втория най-голям производител на смартфони в индустрията. Спирането на лицензите на ARM означава, че Huawei няма да могат да продължат да произвеждат процесори за смартфоните си, както досега, което е доста сериозен проблем за стратегията им.

 

Oще от Digital: Oтнемането на Android лиценза на Huawei срина акциите на европейските производители на хардуер