Google Maps е първата асоциация, която вероятно повечето от нас си правят, когато става дума за навигация. Приложението е предварително инсталирано на смартфоните, което допринася за неговата популярност. Aлгоритмите на Google Maps използват сигналите от мобилните устройства на много хора едновременно, за да генерират данни за трафика и задръстванията в големите градове. Това се случва в реално време, като сървърите на компанията извършват милиони изчисления в секунда, за да ни бъдат максимално полезни.

 

 

Германски артист с името Симон Векерт проведе уникален експеримент, който се възползва от тази специфична особеност на Google Maps. Всъщност той използва подвижна количка, в която разполага 99 включени смартфона. След като прави няколко обиколки по избрани от него улици успява да заблуди услугата, че в този район има твърде много автомобили, които се асоциират с броя на смартфоните. Това кара Google Maps да информира водачите, че има задръстване и им препоръчва обходни маршрути.

 

 

В крайна сметка Симон Векерт наистина обърква Google Maps, която започва да показва въпросните улици с "червено", което е сигнал за задръстване, информира AndroidAuthority. Това е възможно заради начина, по който компанията събира в реално време данни от смартфоните на много хора, за да следи какво се случва на пътя. От една страна този експеримент на германския артист е забавен, но от друга представлява пропуск в сигурността, от който е възможно да се възползват хора с недобросъвестни планове.

 

 

Още от Digital: Как да намирате координатите в Google Maps на смартфон или компютър