Според проучване на Обединените нации, всяка година 12 милиона хектара земя се превръщат в пустини в следствие на суша. Един архитект на име Ерик Гебур предлага иновативно решение на този проблем – изграждане на жилища в пустинята с морска сол. Според сайта DesignInDabа, проектът вече е донесъл на 24-годишния архитект първата награда в конкурса Science of Future Cities („Науката на бъдещите градове”) организиран от A*Star.

 

В основата на концептуалното пустинно жилище лежат блокове изработени от компресирана сол, която, след проведени тестове, се е доказала като точно толкова солидна, колкото и други естествени строителни материали. Освен това, тухлите от морска сол се подават повече на огъване, което ги прави подходящи за изграждане на закръглени и куполовидни структури, както и за арки.

 

Производството и поддръжката на солта налага създаването на цяла нова екосистема в засегнатите от суши райони. Система от тръби черпещи енергия от слънцето ще изпомпват солена вода от морето и ще я транспортират до специални постройки тип оранжерия, където морската вода ще се разделя на чиста сол и прясна вода, която на свой ред също ще бъде използвана. Оранжериите ще могат да се използват за отглеждане на местни растения. От така наречената „Фабрика за сол” готовите тухли ще могат да се транспортират до строителните площадки. Първата такава фабрика ще заработи в Лусаил – нов град в Катар, който все още съществува само на хартия.