Teхнологичният гигант се озова в центъра на неочакван скандал, който може да прерасне в сериозен дипломатичеки конфликт. Причината е органите на реда в Канада арестуваха един от най-важните служители в структурата на Huawei. В случая става въпрос за Мън Уанджоу, която е главен финансов директор на компанията и дъщеря на основателя на компанията, Жън Чжънфей. Реакцията на китайското правителство бе бърза, ясна и категорична. Местното правителство поиска Мън Уанджоу да бъде незабавно освободена, предаде theguardian. 

 

Самият арест е извършен по искане на САЩ и е свързан с предполагаеми нарушения на американските санкции срещу Иран. Прави впечатление, обаче липсата на прозрачното от страна на канадските власти по отношение на този инцидент. Със сигурност подобни случки ще задълбочат допълнително конфликта между САЩ и Китай, които са в разгара на сериозен разрез в търговските си взаимоотношения. Тепърва ще научаваме подробности за формалностите довели до този арест.

 

Мън Уанджоу е един от вицепрезидентите на Huawei и има основна роля за ежедневното функциониране на компанията. Извършването на подобен арест със сигурност не се възприема положително в Китай. Властите поискаха от САЩ обяснения защо се е стигнало до тази ситуация и вероятно ще отговорят по свой начин на тези действия. Това е поредният пример, в който администрацията на Доналд Тръмп използва подобни мерки, за да изостри отношенията между САЩ и Китай в сферата на търговията.

 

Oще от Digital: Шест полезни трика за Huawei смартфони