Световната пандемия въведе изцяло нов обществен ред, променяйки драстично естествения ритъм на живот. Слабото търсене през месеците от началото на кризата с COVID-19 доведе до сериозен спад в продажбите на редица продуктови категории. Една от сферите, която не бе засегната и дори привлече още по-голям обществен интерес са умните часовници и фитнес тракерите.

Необходимостта от ежедневни тренировки и поддържане на формата по време на пандемията превърна тези устройства в по-популярен избор от смартфоните. Световният пазар на смарт часовници се доминира от Apple Watch, като моделите от серията генерират над 50% от продажбите. Високият интерес към тази пазарна ниша доведе и до няколко големи софтуерни ъпдейта на Apple.

Компанията оптимизира работата на ключови функционалности и добави нови възможности за следене на важни параметри на човешкото тяло. Apple Watch е подходящ и за диагностициране на симптоми, които са предизвикани от инфекцията от коронавирус.

Това е основното заключение от интересно проучване на Mount Sinai с името "Warrior Watch Study", съобщава TechCrunch.

 

 

Серия от експерименти показват, че Apple Watch може ефективно да засече симптоми на COVID-19 много по-бързо от стандартните PCR тестове. Колкото и странно да звучи това е възможно да се стане седмица преди стандартните методи за диагностициране да открият признаци на заболяването. Oт Моunt Sinai включват в своето проучване стотици здравни работници и доброволци, които са следени в продължение на месеци.

Основният биометричен показател, който учените анализират е т.нар. "Heart Rate Variability" (HRV), тъй като е ключов индикатор за проблем с нервната система. Данните се обработват от мобилно приложение, което е свързано с Apple Watch и анализира добре познатите симптоми на коронавируса.

Учените от Mount Sinai остават изненадани, като разбират, че часовниците на Apple успешно диагностицират заболяването седем дни преди положителната проба да се потвърди от PCR тест.

Резултатите от изследването са доста любопитни и ще бъдат използвани за въвеждане на по-ефективни методи за превенция и спиране на разпространението на коронавируса.

 

Още от Digital: Смарт часовниците могат да разпознават ранни симптоми на COVID-19