Затвореният характер на iOS е една от основните причини за сигурността на операционната система. Въпреки сериозният акцент на Apple над този проблем никога не е гаранция, че iPhоne са напълно защитени срещу хакерите. Вече ви информирахме какво представлява Pegasus - софтуера, с който са шпионирани хиляди потребители на Android и iOS.

Това е една от най-сериозните заплахи за iPhone досега. Въпросният вирус е създаден с идеята да осигурява от разстояние достъп до ключова информация в инфектираните устройства. Pegasus е използван за следене на хиляди потребители без знанието им, основно представители на опозиционни групировки и политически формации.

Ситуацията ескалира и влоши сериозно отношенията между двете компании, тъй като Apple съдят NSO Group заради инфектиране на iPhone с вируса Pegasus. Подобно дело вече бе заведено и от WhatsApp, като обвинението е базирано на сходни мотиви за умишлено шпиониране.

 

 

Израелската компания е създала вируса, за да помогне на държавни и правителствени агенции да следят активисти и опозиционери без знанието им. Ако Apple имат съмнение, че сте жертва на подобна спонсорирана от държавни агенции или правителства кампания ще бъдете информирани незабавно.

Вече ви съобщихме какво ще направи Apple, ако iPhone-a ви е атакуван от хакери. Компанията предвижда възпроизвеждането на специални уведомления, с които да съобщава на потребителите при подозрения, че са хакнати от зловредния софтуер. Причината е, че жертвите на Pegasus дори не е необходимо да кликнат върху линк, за да станат жертва.

От Reuters съобщават, че Apple са съобщили на шест активисти от Тайланд за заплаха от софтуера. Въпросните лица са известни, че критикуват местното правителство. Според непотвърдени данни прокурор от Полша също е бил информиран от Apple, че вече е бил инфектиран с Pegasus.

 

Oще от Digital: Хакерите вече могат да отключат и най-новите iPhone