Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
932 резултата за apple
видео
Историята на смартфоните Apple iPhone от 2007 до 2016 година (видео)
Историята на смартфоните Apple iPhone от 2007 до 2016 година (видео)
Всичко започва през далечната 2007 година или по-конкретно на 29 Юни Стив джобс поставя начакото на на империята iPhone. Всъщност тогава беше поставено и началото на съвременните смартфони, във вида в който ги познаваме и до днес. Основоположникът беше iPhone, като в името му оше нямаше цифри и букви.  
Apple M1
Могат ли Apple компютрите с M1 процесор да работят с Windows
Могат ли Apple компютрите с M1 процесор да работят с Windows
Apple е компания, която упражнява стриктен контрол над хардуера и екосистемата от услуги, които предлага на потребителите. iOS е затворена платформа, което едновременно е източник на най-големите предимства и недостатъци на софтуера. През последните години компанията започна да инвестира все повече средства в разработката на модифицирани процесори за iPhone, iPad и MacBook. Кулминацията на тази стратегия е Apple M1 чипа, който е произведен с 5-нанометрова технология и слага край на дългогодишното партньорство с Intel. Бъдещите устройства от MacBook серията ще имат собствени процесори на Аpple, които ще наследят Apple M1 и ще са базирани на АRM чип дизайни. В дългосрочен план компанията очаква да премахне границите между iOS и macOS, което ще унифицира операционните системи и ще улесни разработчиците. Аpple M1 е само първата стъпка и представлява подобрена версия на Apple 14 Bionic в iPhone 12, който има 16 млрд. транзистора, спрямо 11.6 млрд.при A14 Bionic и осем ядра, вместо шест.     Вицепрезидента на Software Engineering дивизията на Apple, Крейг Федериги направи интересно изказване, докато коментирашe подобренията в производителността и ниската консумация на енергия в новия процесор. Той изрази увереност, че ARM версията на Windows е възможно да работи на устройство с Apple M1 процесора. Става въпрос за Windows 10 for ARM, която е оптимизирана за хардуерните технологии използвани от Apple M1. Все пак Kрейг Федериги уточни, че зависи изцяло от Microsoft дали ще се възползват от тази възможност. Актуалната система за лиценз не позволява на ARM версията на Windows 10 да работи на машини на Apple, тъй като не е била предварително инсталирана. Засега Microsoft остават мълчаливии за опцията да стартираме WIndows в Boot Camp режима на Apple.   Още от Digital: Приложенията за iPhone и iPad ще могат да работят на новите лаптопи Apple MacBook (2020)
Apple
Аpple иска да премести производството на iPad и MacBook от Китай във Виетнам заради търговската война
Аpple иска да премести производството на iPad и MacBook от Китай във Виетнам заради търговската война
Appple са известни с желанието си да имат пълен контрол над хардуер и софтуера в популярните устройства от брандове като iPhone, iPad и MacBook. Технологичният гигант поддържа огромна мрежа от партньори и доставчици по цял свят, които гарантират, че има достъп до най-модерните технологии и най-добрите компоненти. Голяма част от производството на iPhone, iPad и MacBook се извършва в съоръжения на Foxconn. Влошаването на нормалната комуникация между САЩ и китайското правителство, обаче създава необичайни проблеми в естествените бизнес отношения между Foxconn и Apple. Държавната администрация на Доналд Тръмп въведе много рестрикции, с които наруши търговския климат между двете държави. Санкциите създават затруднения в нормалната продажба на хардуер и забраняват на китайските производители да купуват компоненти, които са произведени с американски технологии. Тези процесори принуждават дори компанията от ранга на Apple да преосмисли своята стратегия и на свой ред да измести част от своята продукция в Китай, за да избегне различните лимитации.     Близки до веригата за доставчици източници разкриват, че Foxconn вече са били помолени от Apple да започнат да пренасочват производствения капацитет на iPad и MacBook във Виетнам. Основният мотив зад това решение е да се диверсифицира мрежата от партньори на Apple с оглед избягване на търговските санкции и генериране на максимална печалба. Ескалирането на напрежението между двете държави, доведе до налагане на по-високи мита от обикновените за внос на стоки, в допълнение към ограничените продажби на хардуер. Apple е най-големият клиент на Foxconn и вече се работи над първите производствени линии за таблети и лаптопи във фабрика, която е разположена в Bac Giang провинцията на Виетнам. Съоръжението се очаква да работи на пълни обороти през първата половина на 2021г. Анализаторите не изключват и други производствени линии на да бъдат изместени от Китай в други страни. В заключение ще отбележим, че Foxconn вече инвестираха $270 млн., за да изградят нужните фабрики, които да поемат продукцията на Apple във Виетнам.   Още от Digital: Аpple ще произвеждат iPhone в Индия от 2021г.
Apple M1
Процесорът Apple M1 премина бариерата от 1 милион точки в бенчмарк теста  на AnTuTu
Процесорът Apple M1 премина бариерата от 1 милион точки в бенчмарк теста на AnTuTu
Apple поставиха началото на изцяло нова ера в развитието на хардуер за своите компютри и лаптопи. Компанията сложи край на дългогодишното си партньорство и вместо x86-базираните им процесори премина към чипове на ARM. Още през лятото, когато бе показана първото демо на macOS Big Sur разбрахме, че операционната система предлага поддръжка за ARM хардуер. Това само подсказа на потребителите какво ни очаква от Apple до края на годината. Преминаването към ARM процесори не е толкова изненадващо, тъй като ще улесни разработчиците, като допринесе за премахването на границата между iOS и macOS. Със сигурност има много потребителите, които биха искали да използват приложение за MacBook на своя iPhone. Дългосрочната цел на Apple също е насочена към превръщането на тази идея в реалност. Цялата транзиция от хардуер на Intel към ARM е процес, който ще отнеме около две години. Първата важна стъпка вече е направена, тъй като компанията представи първите версии на MacBook с Apple M1 процесора.     Новата архитектура представлява подобрена версия на Apple A14 Bionic процесора, с който работят iPhone 12 смартфоните. Аpple M1 е произведен с 5-нанометрова технологията и разполага с 16 млрд. транзистора, спрямо 11.8 млн. при A14. Компанията също така се похвали с най-добрата производителост на ват в света с новия си процесор. Резултати от бенчмаркове на AnTutu потвъждават невероятната скорост, която предлага Apple M1, който услява да премине границата от 1 000 000 точки. Оказва се, че последната версия на MacBook Air с M1 демонстрира сериозни подобрения, спрямо iPad Pro и неговия A12Z чип. От данните разбираме, че CPU стойностите са с 50% по-високи, докато GPU представянето отичта ръст от 45% Аpple умишлено са редуцирали оптималната скорост на A14, за да се съобрази натоварването на по-малките батерии и компактни размери на устройставта от iPhone 12 гамата. Добавянето на още две ядра в Apple M1 също допринася новия чип да е 78% по-бърз от A14 и да предлага 2.5 пъти по-висока GPU производителност.   Още от Digital: Приложенията за iPhone и iPad ще могат да работят на новите лаптопи Apple MacBook (2020)
любопитно
Аpple ще платят още $113 млн. като обезщетение заради умишлено забавяне на старите модели iPhone
Аpple ще платят още $113 млн. като обезщетение заради умишлено забавяне на старите модели iPhone
Teхнологичният гигант се оказа в центъра на сериозен конфликт със своите клиенти заради някои от по-старите версии на iPhone. Конкретната случка датира от преди три години, но продължава да бъде обект на съдебни разследвания. Собственици на iPhone обвиниха Apple, че умишлено забавя скоростта на смартфоните с идеята да ги подкани да си купят нов модел и така да генерира повече приходи. Компанията дори се оказа принудена да публикува официално изявление до своите клиенти. В крайна сметка от Apple мотивирха своите действия с твърдението, че предприемат софтуерни оптимизации, с които да предотвратят достигнатео на края на жизнения цикъл на батериите. С течение на времоето е логично да възникват проблеми свързани с по-малкия заряд или с по-дългоо време за захранване на батерията до 100%. Самото захранване се извършва от движението на литиевите йони между вата края на батерията, а когато температурате е ниска тяхната скорост е по-ниска и в някои случаи дори може да доведат до изключване на смартфоните.     От Apple се аргументират, че забавят някои от по-старите версии на iPhone именно, за да предотвратят изключването на смартфоните. Компанията разпространяват актуализации, които регулират енергийния поток и поведението на  батерията, но се отразява на скоростта. Първоначално Apple предложиха на своите клиенти безплатна смята на остарелите батерии в магазините им на стойност от $29. Въпреки това някои гневни потребители заведоха съдебни дела срещу Apple. Само преди няколко месеца разбрахме, че компанията се е съгласила да плати сума от $500 млн., за да сложи край на спора и да обезщети засегнатите потребители. Въпросните средства се планира да бъдат разделени между всички засегнати от проблема. Любопитното е, че сега Apple се съгласяват на второ споразумение, което ще има правна стойност в 34 американски щати. Съгласно параметрите Apple ще платят допълнителни $113 млн. Предстои разглеждане в съда на 4 декември, когато вероятно ще се конкретизира и финалната сума, която компанията ще плати, за да сложи край на казуса.   Още от Digital: iPhone 12 ще бъде последният смартфон на Apple, който използва Lightning конектор
iOS
Аpple започнаха да показват реклами в iOS и iPad OS
Аpple започнаха да показват реклами в iOS и iPad OS
Xiaomi е компания, която често е критикувана заради решението да възпроизвеждат реклами в потребителския интерфейс MIUI. Toва е само един от начините, с които китайския производител се опитва да генерира приходи от своите смартфони. Подобна стратегия сега възприема още едно голямо име в индустрията и това е Apple. Някои сосбтвеници на устройства с iOS и iPad OS публикуваха скрийншоти показващи рекламите в менюто. Трябва да отбележим, че Apple използва този начин за промотиране на собствени продукти. Именно заради това съобщенията подканят да преминете към премиум абонаменти на Apple Arcade, Apple TV+, Apple Care+ и други софтуерни услуги на компанията. От една страна решението на Appple не е изненадващо, тъй като дивизията за софтуер и услуги генерира все повече приходи. В същото време, обаче доста потребители вероятно няма да останат доволни от новите реклами в интерфейса на операционните системи. На този етап съобщенията се показват само на ограничен брой устройства на потребителите.     Рекламите се показват между другите елементи от менюто с настройки, докато скролвате. Няма ограничение във версиите на iPhone и iPad, които са обект на експериментите, тъй като това се случва, както с новите, така и с доста по-стари поколения на устройствата. В момента има три различни съобщения за ъпдейт към Apple Arcade, удължена гаранция AppleCare+, която ще ви спести сериозни разходи при ремонт и подмяна на компоненти, както и премиум услугата Apple TV+. По всичко личи, че компанията постепенно се насочва към софтуера като водещ източник на приходи. Технологичният гигант също така обръща внимание на факта, че премиум услугите, които предлагат са перфектното допълнение към хардуера на iPhone 12. Анализаторите очакват продажбите на моделите от серията да достигнат до 75-80 млн. преди края на годината. Успоредно с това Apple са поръчали повече от 20 млн. iPhone 11, iPhone SE и iPhone XR на своите доставчици, тъй като търсенето към смартфоните продължава да бъде доста високо.     Oще от Digital: Доставчиците на Apple вече тестват прототипи на гъвкави смартфони iPhone
MacBook
Приложенията за iPhone и iPad ще могат да работят на новите лаптопи Apple MacBook (2020)
Приложенията за iPhone и iPad ще могат да работят на новите лаптопи Apple MacBook (2020)
Аpple е доста активна през последните седмици и след като видяхме премиерата на iPhone 12 станахме свидетели на One More Thing събитието. Виртуалната конференция бе фокусирана около Apple M1 процесора, който е има стратегическо значение за хардуерната стратегия на компанията.  Това е 5-нанометров процесор с осем ядра, който използва ARM архитектура и се отличава с 16 мрд. транзистора, който отбелязва край на партньорството с Intel. Бъдещето на компанията е свързано с разработката на собствена серия от процеси и Apple M1 е само първата, но най-важна стъпка за постигането на тази цел. Новата хардуерна архитектура предлага много предимства за компанията в това число по-висока скорост на работа, дълъг живот на батерията и допълнителни софтуерни оптимизации. Желанието на компанията да контролира изцяло своята екосистема ще предложи още една уникална функционалност. За първи път компютри MacBook ще могат да стартират приложения за iPhone и iPad. Това е възможно благодарение на интеграцията на Apple M1 процесора в новите MacBook Air, MacBook Pro и Mac Mini.     По този начин компанията ще предостави изцяло различен начин да се забавлявте с любимите игри, приложения за комумникация, да гледате телевизионни шоута и да бъдете продуктивни. Разработчците също е необходимо да адаптират своите софтуерни решения за M1-базирания хардуер. Транзицията ще отнеме време, но идеята да използвате iOS приложения на големия екран на лаптопа или компютъра е доста интригуваща. Вече са достъпни някои популярни заглавия като Netflix и HBO Maх, като с течение на времето Apple обещава да предложи най-голямата колекция от приложения на своите потребители. Първите устройства, които използват Apple M1 процесора ще се продават до броени дни и ще отбележат сериозна промяма в стратегията на технологичния гигант. Повече от десетилетие Apple MacBook и компютрите Mac неизменно използваха най-мощните процесори на Intel, но за в бъдеще ще имат ARM хардуер.     Oще от Digital: Ще сложи ли Apple край на лаптопите с Intel процесори през 2021г.
macOS Big Sur
Операционната система macOS Big Sur ще е достъпна за изтегляне до часове
Операционната система macOS Big Sur ще е достъпна за изтегляне до часове
Apple задоволиха любопитството на своите потребители с премиерата на macOS Big Sur още през лятото. Това се случи на WWDS 2020 конференция на компанията през юни, която заради пандемичната обстановка бе виртуална. Операционната система предлага доста нови функционалности и различен интерфейс от macOS Catalina, която я предшества. Компанията се опитала да адаптира повече елементи от интерфейса на iOS и iPadOS в новата си десктоп платформа. Подходящ пример е Control Center, който вече е част от macOS Big Sur и предлага бърз достъп до настройките и функциите, които използваме най-често. Няма как да не споменем и актуализираното меню за нотификации. Потребителите ще могат да използват уиджети с три различни размера на началния екран и да персонализират любимото си съдържание на дисплеите. Сериозни подобрение в работата и функционалността ни очакват и в браузъра Safari. Определено можем да кажем, че Apple са актуализирали и оптимизирали всеки ключов елемент от интерфейса на macOS BigSur.     Добрата новина е, че дългото чакане за потребителите е пред своя край. Apple официално започват да разпространяват актуализациите в следващите часове. За да се възползвате от новите функции е необходимо да имате съвместимо устройство с macOS Big Sur. Собствениците на Apple MacBook трябва да имат поне версията от 2015г. или по-нова конфигурация, за да инсталират ъпдейта. В същото време софтуера ще е достъпен за MacBook Air (2013) и MacBook Pro (2013) и следващите поколения на лаптопите. Ако имате Mac Mini е необходимо да е произведен поне през 2014г. Стандартните конфигурации на iMac изискват модела от 2014г., докато iMac Pro изисква поне версията от 2017г. Другите устройства съвместими с ъпдейта са Mac Pro (2013) и по-нови версии. macOS Big Sur предлага по-добри инструменти за сигурност и актуализирано Message приложение, което позволява да създавате пероснализирани емоджита. Операционната система ще подобри общото представяне на вашето устройство и обещава да допринесе за по-дългия живот на батерията.   Oще от Digital: Какво представлява М1 процесора на Apple
iPhone 13
Apple откриха начин да използват по-големи батерии в iPhone 13
Apple откриха начин да използват по-големи батерии в iPhone 13
Аpple редуцираха размерите на батериите в iPhone 12, но компенсират с впечатляващите подобрения в A14 Bionic процесора. Тази архитектура има с 40% повече транзистора от A13, което гарантира по-ниска консумация на енергия. По този начин смартфоните имат по-малки батерии, но въпреки това издържат повече време с едно зареждане. Според данни на популярния анализатор на TIF International, Минг-Чи Куо през следващата година Apple ще използват Soft Board технология в производството на батериите за iPhone 13. Предимството на тази иновация е, че позволява използването на гъвкави платки и по-голям капацитет на същото пространство. Компанията планира да достави между 40-50% от необходимите Soft Board платки за iPhone 13 от Career Technology. Съвместното партньорство ще гарантира, че смартфоните ще имат по-добра батерия, ще редуцира производствените разходи и ще осигури дългосрочни икономически стимули за Career Technology. Най-голямото предимство за крайния потребител е, че iPhone 13 ще има по-мощна батерия, която заема по-малко или същото пространство.     Интеграцията на новата технология е важно решение, тъй като следващото поколение на iPhone ще има още по-бърз процесор, 5G модул от нова генерация, както и  120Hz ProMotion дисплей. Колкото по-често се опреснява съдържанието на екрана, толкова повече енергия се консумира. Apple ще диверсифицират веригата за доставки, като предоставят повечето поръчки на Career Technology през 2021г. Вграждането на гъвкави компоненти в хардуер на iPhone 13 ще предостави възможнст за още по-смели дизайнерски решения на компанията. Oчаква се серията да запази същите размери на екрана от 5.4", 6.1" и 6.7", както при iPhone 12 моделите. Възможностите за мобилна фотография ще продължат да са водещ акцент за Apple в разработката на следващото поколение на iPhone.   Oще от Digital: iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max ще имат по-добри UltraWide камери
Apple Watch Series 7
Apple Watch Series 7 ще има нов дизайн
Apple Watch Series 7 ще има нов дизайн
Apple Watch се радва на впечатляващ успех и продължават да задават тенденциите в сегмента на умните часовници. Още от първата генерация до последните модели ставаме свидетели на елегантни дизайни, разнообразие от допълнителни каишки, Watch Faces и смат функционалности. Повече от половината от продажбите на световния пазар се генерират от Apple Watch, което по най-добър начин добре очератава баланса на силите. Технологичният гигант не губи време и вече работи над следващата версия, въпреки че Apple Watch Series 6 се продава от няколко седмици. Eдна от съществените разлики ще е свързана с начина, по който изглежда новия часовник. Дизайнерите на Apple подготвят интересни изненади на своите клиенти с още по-модерна и минималистична визия. Официалната премиера на Watch Series 7 ще е през есента на следващата година. Така компанията ще предостави достатъчно време на  Watch Series 6 да реализира достатъчно високи продажби преди премиерата на новия модел.     Високото търсене към Apple Watch Series 6 и Watch SE продължава и компанията отчита все повече положителни реакции със своите устройства. Водещ приоритет в Apple Watch Series 7 освен актуализирания дизайн ще бъдат и функциите за подобряване на здравето. Компанията е доста активна в разпространието на ъпдейти, които улесняват следенето на жизнени параметри на тялото. По този начин Apple Watch е подходящо решение не само за предоставяне на полезна информация за тренировките, но също и в контекста на пандемията от коронавирус. Припомняме ви, че последната промяна в дизайна на смарт часовниците стана факт преди две години, когато бяха уголемени дисплеите. Все още е твърде рано да предположим какви подобрения Apple ще ни предложат със седмата си генерация умни часовници. Няма да е изненадващо, ако отново видим два модела, които са предназначени за средния и премиум сегмента. Продължават и продажбите на Apple Watch 3 въпреки премиерата на нови модели.   Oще от Digital: Знаете ли, че оригиналния Apple Watch е създаден от прототип на iPod Nano
технологични новини
5 технологични теми, които привлякоха най-голям интерес на 25 ноември в digital.bg (Видео)
5 технологични теми, които привлякоха най-голям интерес на 25 ноември в digital.bg (Видео)
Apple поставиха началото на изцяло нова ера в развитието на хардуер за своите компютри и лаптопи. Компанията сложи край на дългогодишното си партньорство и вместо x86-базираните им процесори премина към чипове на ARM. Още през лятото, когато бе показана първото демо на macOS Big Sur разбрахме, че операционната система предлага поддръжка за ARM хардуер.   1. Процесорът Apple M1 премина бариерата от 1 милион точки в бенчмарк теста на AnTuTu Това само подсказа на потребителите какво ни очаква от Apple до края на годината. Преминаването към ARM процесори не е толкова...
технологични новини
Технологичните новини, които ни направиха впечатление на 19 ноември (Видео)
Технологичните новини, които ни направиха впечатление на 19 ноември (Видео)
Google Photos дълго време беше лидер в сегмента на приложенията за снимки. Наскоро обаче Google обяви промени в плановете си за приложението, включително, че от юни 2021 г. ще спре неограниченото пространство за снимки.   1. Най-добрите алтернативи на Google Photos Затова търсенето на алтернативи изведнъж се увеличи. Никоя друга услуга не предлага неограничен капацитет, но пък след като това предимство на Google Photos скоро ще изчезне, пазарът става по-атрактивен. AndroidAuthority ни запознава с най-добрите алтернативи на Google Photos   2....
услуги за снимки
Най-добрите алтернативи на Google Photos
Най-добрите алтернативи на Google Photos
Google Photos дълго време беше лидер в сегмента на приложенията за снимки. Наскоро обаче Google обяви промени в плановете си за приложението, включително, че от юни 2021 г. ще спре неограниченото пространство за снимки.   Затова търсенето на алтернативи изведнъж се увеличи. Никоя друга услуга не предлага неограничен капацитет, но пък след като това предимство на Google Photos скоро ще изчезне, пазарът става по-атрактивен. AndroidAuthority ни запознава с най-добрите алтернативи на Google Photos   Трябва ли да спрем Google Photos   Не е...
Apple
Доставчиците на Apple вече тестват прототипи на гъвкави смартфони iPhone
Доставчиците на Apple вече тестват прототипи на гъвкави смартфони iPhone
Aктуалните иновации в мобилната индустрия могат да бъдат сведени до две невероятни технологии и това са 5G мрежите и гъвкавите дисплеи. Tрудно можете да не обърнете внимание на впечатляващата визия на устройства като Samsung Galaxy Z Fold 2 и Huawei Mate Xs. В същото време 5G технологията се очертава като една от най-сериозните иновации в индустрията от години насам. Комбинацията между атрактивния и дизайн и високата скорост на мобилния интернет се очертават като основна движеща сила за индустрията в следващите тримесечия. Използването на гъвкав дисплей е свързано със сериозни технологични препятствия, които засега са причината за високата цена.  С течение на времето проблема постепенно ще бъде отстранен, но дотогава ще виждаме предимно смартфони с Android, които имат гъвкави дисплеи. Все пак Apple също проявяват голям интерес към технологията и вече са започнали да проучват възможностите за премиерата на гъвкав iPhone. Първите прототипи на смартфоните с този дизайн вече са достъпни за тестове от Foxconn, които са един от най-големите хардуерни партньори на Apple.     Всъщност това е само първата фаза от проекта, който ще отбележи навлизането на Apple в сегмента на гъвкавите смартфони. Все пак компанията няма да избързва и ще опита да предложи нещо по-различно на своите потребители. Най-вероятно няма да видим смартфон с гъвкав дисплей преди есента на 2022г. iPhone 13 вече е активен проект и няма да предложи толкова драстична промяна в дизайна, въпреки желанието на милиони потребители. Apple искат да си спечелят достатъчно време, за да реализират премиерата на първото си устройство в този сегмент. Водещ приоритет ще бъдат експериментите с OLED и micro-LED технологиите, които ще формират концепцията за първия гъвкав iPhone. Apple желаят да преминат границата от над 100 хил. огъвания и сгъвания преди да пуснат свое устройство в тази пазарна ниша. За сравнение новото поколение на MacBook Pro може да го прави между 20 и 30 хил. пъти. Времето ще покаже как се развива този проект на Apple и дали компанията ще се превърне в дългосрочен конкурент на Samsung и Huawei при гъвкавите смартфони.   Още от Digital: Къде в България е най-ниската цена на iPhone 12 и iPhone 12 Pro в телекомите А1, Виваком и Теленор
технологични новини
5 технологични теми, които привлякоха най-голям интерес на 11 ноември в digital.bg
5 технологични теми, които привлякоха най-голям интерес на 11 ноември в digital.bg
Apple оправдаха очакванията и представиха официално новия M1 процесор, който използва модифициран чип дизайн на ARM. По този начин компанията направи първата важна стъпка в своята стратегия да спре да използва хардуер на Intel в лаптопите MacBook. Новината за транзицията към собствени ARM архитектури се появи още преди няколко месеца, но концепцията вече намира място в първия реален продукт.   1. Какво представлява М1 процесора на Apple Голямото предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрение в скоростта, но...
Apple M1
Какво представлява М1 процесора на Apple
Какво представлява М1 процесора на Apple
Apple оправдаха очакванията и представиха официално новия M1 процесор, който използва модифициран чип дизайн на ARM. По този начин компанията направи първата важна стъпка в своята стратегия да спре да използва хардуер на Intel в лаптопите MacBook. Новината за транзицията към собствени ARM архитектури се появи още преди няколко месеца, но концепцията намира място в първия реален продукт. Голямото предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрение в скоростта, но също така оптимизира енергията. В голяма степен можем да кажем, че този процесор представлява актуализирана версия на мощните A14 BIonic чипове, които намират място в iPhone 12 и също са създадени с 5nm процесор. Все пак Apple M1 е фокусиран към лаптопите и разполага с 16 млрд. транзистора, което е осезаемо увеличение от 11.8 млрд., които предлага A14 Bionic. Това позволява на инженерите на компанията да интегрират осем ядра, вместо шест и респективно да гарантират по-висока производителност, съобщава CNet.     Конфигурацията на Apple M1 включва четири ядра, които се грижат за най-тежките задачи и още четири, спомагащи за дългия живот на батерията. Специален модул се грижи за извършването на сложни графически изчисления и обработка на данни с изкуствен интелект. Аpple реализираха премиерата и на първите устройства, които ще се възползват от подобренията в Apple M1. Това са нови версии на MacBook Air, MacBook Pro и Mac Mini. Разликата в системата за охлаждане позволява на последните две устройства да оперират по-дълго време да максимална скорост. Първата версия на Apple M1 поддържа не повече от 16GB RAM. Според официалните данни на компанията потребителите на новия MacBook Air могат да очакват до 15 часа време за сърфиране в интернет и приблизително 18 часа за гледане на видео. Аpple показва графика, показваща, че M1 е три и половина пъти по-бърз от Intel чио от предходно поколение. Графичната производителност е увеличена петкратно, като в следващите две години ще видим още премиум модели със собствен хардуер на Apple.   Oще от Digital: Защо Windows компютрите са по-уязвими на хакерски атаки отколкото Mac
DMCA.com Protection Status