Рансъумер вирусите се превръщат в голяма заплаха не само за обикновените потребители, но също за водещите технологични компании. Големият проблем при атаките от този тип е, че блокират компютърните системи и всички файлове съхранявани в тях. Единственият начин да възстановите достъпа до информация е да платите съответния подкуп.

Изглежда, че никой не е застрахован от действията на хакерите, тъй като сега жертва на подобно кибернападение стана Apple. Отговорност пое руската хакерска групировка REvil, която е известна още като Sodinokibi. За да докажат твърденията си публикуваха откраднати документи от сървърите на Quanta Computer.

Taйванският производител е един от най-големите доставчици на хардуер за Apple. След като вируса попада в компютърните им системи са подканени да платят $50 млн. От Quanta, обаче не се съгласяват и това кара хакерите да публикуват технически схеми на предстоящи продукти на Apple.

Представителите на групировката все още не са се отказали от намеренията си да получат откупа.

 

 

Надеждата на REvil е да убедят Apple да платят исканите $50 млн. до 1 май в противен случай ще продължат да публикуват нови снимки и документи онлайн. В официално изявление Quanta Computer потвърдиха, че "малък брой" сървъри са засегнати от кибер атака. Специалистите на компанията все още опитват да възстановят нормалната работа на компютрите.

REvil вече качиха в интернет схеми на iMac (2021), който бе представен само преди дни и допълнителни документи с устройството. Досега никой извън Apple нямаше достъп до подобни данни. На всяка страница от тях има текст, който уточнява, че документите не могат да се копират и разпространяват, тъй като са собственост на Apple.

Данните на хакерите включват и лаптоп, който все още не е предстaвен и има допълнителни конектори, спрямо настоящото поколение. Все още няма яснота дали Apple ще платят или ще откажат комуникация с групировката REvil.

 

Още от Digital: 7 начина да се предпазим от рансъмуер вируси