Аpple води дела с няколко компании и се оказа в центъра на неочакван конфликт с китайския бранд Xiaomi. Делото бе провокирано от желанието им да регистрират на свое име търговската марка "Mi Pad" в Европа. Това предизвика ответна реакция от Apple, които подадоха жалба мотивирана от твърдението, че "Mi Pad" е твърде сходно име с "iPad". Върховният съд взе официално решение и отсъди в полза на технологичния гигант, което означава, че Xiaomi нямат право да регистрират тази търговска марка.

 

Тук е момента да уточним, че делото не е свързано с блокиране на продажбите на Xiaomi на континента, а с това, че нямат право да патентоват името "Mi Pad" в Европа, предаде Reuters. Целият конфликт започна преди три години, когато китайския производител подаде официално документи за регистриране на марката пред Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO). Върховният съд постанови, че визуалните и фонетичните прилики между имената на двете устроства са твърде големи.

 

Xiaomi вече стартира продажбата нa смартфоните си в Испания и планират да разширят операциите си и в други страни от ЕС. Забраната за регистрирането на търговската марка "Mi Pad" може да внесе промени в стратегията им. В заключение ще отбележим, че Xiaomi разполагат с възможността да обжалват в Съда на Европейския съюз, който е по-висша инстанция, но е доста вероятно магистратите просто да потвърдят решението и да отсъдят отново в полза на Apple.

 

Вижте Apple ще си партнират с LG в производството на първия iPhone с гъвкав дисплей