Конкуренцията в глобалния пазар на смартфони е изключително ожесточена и тези процеси се отразяват негативно дори на най-големите имена в индустрията. Технологични гиганти като Apple също не са защитени и са засегнати от все по-голямото влияние на устройствата с Android. Лично шефът на компанията, Тим Кук потвърди за слабия интерес на потребителите към iPhone през последното тримесечие. В резултат на това Apple ще намалят прогнозите за продажбите си на глобалния пазар. 

 

Основната причина за ситуацията е слабото търсене на смартфоните с бранда iPhone на атрактивния пазар в Китай, както и в някои други държави, предаде TheVerge. Най-влиятелният човек в компанията обърна внимание и на причините довели до тази ситуация. В изявление до инвеститорите Тим Кук посочи ранната премиера на iPhone Xs и iPhone Xs Max, спрямо iPhone X, както и нестабилният валутен курс на американския долар като водещи причини за проблемите на Apple. 

 

 

Влошената икономическа ситуация в определени държави, както и проблеми с доставките на компоненти също влияят на цялостното представяне на Apple. Тим Кук намали с $9 млрд. прогнозата си за приходите на компанията през последното тримесечие. Информацията предизвика реакция на борсата, което доведе до 10% спад в стойността на акциите на Apple. Компанията вероятно ще намери решение на проблемите си, но е факт, че в момента по-малко хора купуват iPhone от първоначалните очаквания.

 

Oще от Digital: Oсем приложения и настройки, които ще ви гарантират сигурността в iPhone