Apple възнамеряват да променят драстично своята стратегия  в агресивен опит да намалят цената на бъдещите версии на iPhone, iPad и MacBook. Компанията вече е започнала да усилва сътрудничеството си с производителите на хардуер в Китай за сметка на доставчиците от Тайван. Пазарните наблюдатели забелязват наличието на сериозни тенденции Apple да допуска все повече китайски компании в мащабната си мрежа от партньори, които са натоварени със създаването на популярните им мобилни устройства, предаде Digitimes.

 

Всички тези процеси се възприемат тревожно от доставчиците в Тайван, които се опитват да задържат Apple като основен клиент, тъй като поръчките им са сериозен източник на приходи. Технологичният гигант вече започна да си партнира с китайските брандове Desay Battery Technology и Sunwoda Electronic в създаването на батериите за iPhone и MacBook. В крайна сметка това принуди тайванската компания Simplo Technologies да започне да произвежда батерии за центрове за данни и електрически велосипеди, за да генерира приходи. 

 

Идентична е ситуацията с останалите доставчици на компоненти от Тайван, които трябва да преминат към алтернативни бизнес модели, за да намалят зависимостта си от Apple. Успоредно с това китайските производители увеличават инвестициите си и изграждат нови производствени съоръжения, за да поемат максимален брой поръчки за iPhone, iPad и MacBook. По всичко личи, че тази тенденция ще се задълбочи в следващите месеци и китайските доставчици ще имат все по-голямо значение за Apple през 2019г.

 

Oще от Digital: Какво да направим, ако нашия iPhone не иска да се включи