Аpple вече работят над мобилни приложения, които могат да се използват eдновременно на iOS и macOS. По време на конференцията WWDC 2019 компанията направи публична демонстрация на подобни заглавия, сред които News, Stocks, Home и Voice Memos. Tя бе проведена от Крег Федериги, който вицепрезидент на Software Engineering дивизията на Apple, който сподели, че показаните приложения представляват модифицирани версии на тези за iOS. За да се постигне този ефект е създаден UIkit пакет от инструменти.

 

Трябва да отбележим, че поне засега има разлики между версиите за macOS и iOS, но повечето от елементите на интерфейса са идентични, информира Engadget. Mиграцията засяга базовите функционалности като Copy and Paste, Drag and Drop, Windows Reizing и др. Разработчиците на Apple ще имат пълен достъп до новия UIkit през следващата година, когато ще могат да използват функцията и за собствените си приложения. От Apple уточниха, че целият проект все още е в начална фаза на развитие и тепърва ще разкриват повече детайли.

 

 

Това решение ще обогати значително екосистемата от приложения, които компанията предлага на потребителите. Собствениците на iPhone ще имат възможността да работят с програми, които са правени за macOS и това може да е доста полезно. Първите iOS заглавия, които са оптимизирани за macOS ще са достъпни до края на годината и ще включват News, Home, Stocks и Voice Memos. Ако всичко върви по план ще се премине и към интеграцията на другите приложения за двете платформи.

 

Oще от Digital: Apple представиха iOS 12, macOS Mojave, tvOS 12 и watchOS 5