Apple са изправени пред неприятната ситуация да платят рекордна глоба в размер на €13 млрд. на територията на Ирландия. Регулаторните органи на ЕС твърдят, че компанията се ползва със специални привилегии при формиране на нейните данъци в страната, които нарушават законодателството на европейския континент. Apple не са съгласни с мнението и твърдят, че те са игнорирали оценките на доказани данъчни експерти и имена в корпоративното право в налагането на максималната глоба. Компанията смята да подаде жалба в съда, за да оспорва тази сума. 

 

Европейската централа на Apple е в Корк, Ирландия и според данните ставката за корпоративен данък в страната е 12.5%. Разследването на EС, oбаче показва, че в последните 11 години компанията е плащала в пъти по-малко, като преди две години тази стойност е едва 0,005%. Именно тази информация провокира мащабните правни мерки, които са предприети спрямо Apple в Ирландия. Apple категорично отхвърлят твърдението, че плащат по-малко данъци и смятат, че този съдебен иск е свързан с популярността на компанията в глобален мащаб.

 

Технологичният гигант е наел е един от най-уважаваните адвокати в сферата на правото в Ирландия, който е публикувал доклад до ЕС, в който оневинява действията на Apple. Според компанията регулаторните органи дори не са си направили труда да прочетат становището му. Ирландското правителство също обяви, че стартира собствено разследване за изясняване на ситуацията. Предстои да видим как ще продължи да се развива този конфликт и дали Apple ще успеят да избегнат рекордната глоба от €13 млрд.

 

Вижте защо Apple все още поддържа толкова високи цени на iPhone