Apple експериментират с нова система за възпроизвеждане на части от приложения без да бъдат инсталирани на устройствата. Функцията ще бъде програмирана да показва интерактивно и динамично съдържание от интерфейса, което е предварително избрано от самия разработчик.

По този начин за кратко време можете да тествате приложението и да прецените дали да го инсталирате. Идеята на компанията е това да става, чрез сканиране на QR код. След като прочетете символа ще видите интерактивна карта на екрана, която позволява да взаимодействате с някои елементи на дадена игра или друга програма, която е достъпна в App Store.

Данните ще включват и линк, с който да изтеглите пълната версия на приложението. 

Според данните функцията се казва "Clips" и вероятно ще дебютира с iOS 14. Компанията вече работи с външни партньори, за да предложи тази функционалност и популярни заглавия на разработчици от трети страни.

Сред тях са OpenTable, Yelp, DoorDash и Sony PS4 Second Screen, като вече се работи и над поддръжка за YouTube.

Tака например бихте получили QR код на смартфона, който съдържа линк към видео съдържанието в YouTube. Необходимо е само да сканирате кода, за да стартирате клипа в плаващ прозорец с интуитивен мобилен интерфейс, вместо стандартния уеб дизайн. 

 

 

Това ще може да стане без инсталирано YouTube приложение.

С течение на времето Apple ще разширява мрежата от партньори, за да популяризира максимално "Clips" в екосистемата от приложения за iPhone. Интеграцията на подобна функционалност в iOS 14 звучи като практична идея за всички страни. 

От една страна потребителите ще могат да разбират дали дадено приложение е подходящо за тях, а от друга разработчиците ще могат по-лесно да достигнат до аудиторията. Apple винаги ще бъдат доволни от висока активност в App Store, тъй като това носи повече приходи.

Засега няма детайли дали първата стабилна версия на функцията ще бъде интегрирана към Spotlight, Siri и другите ключови компоненти на iOS 14. Операционната система ще предлага още ъпдейти към iCloud Keychain, подобрен начален екран, по-добро фитнес приложение и много др.

Повече детайли за Clips API вероятно ще научим през юни, когато се очаква компанията да проведе виртуални събития заместващи WWDC конференцията, на която традиционно фокуса са новите функции в iOS. 

 

Oще от Digital: 10 лесни стъпки за по-добра сигурност на вашия iPhone