Apple са стартирали нов проект, който цели да предпази живота на батерията на устройствата с iOS и macOS oт приложенията, които генерират криптовалута. В момента този тип програми набират все по-голяма популярност сред потребителите, но проблема е, че в повечето случаи се инсталират незабелязано на джаджите. Това не само забавя работата, но също така крие огромни заплахи за сигурността, тъй като може да ги инфектира със зловреден софтуер. Apple искат да предпазят ефективно своите потребители от подобна възможност. 

 

Компанията въвежда нови правила в App Store, които няма да позволят приложенията незабелязано да генерират криптовалута, предаде Mashable. Разработчиците трябвa да променят изходния код на своите програми, за отговорят на тези изисквания. Всичко това се прави с идеята да се гарантира оптимално дългия живот на батерията и ненужното натоварване на системните ресурси на устройствата с macOS и iOS. Филтрите на App Store ще стават по-добри в откриването на подобен софтуер и ще блокират разпространението му в онлайн магазина.

 

 

Apple не е единствената компания, която е изправена под подобни проблеми провокирани от генерирането на криптовалута. Google и Microsoft също се опитват да сложат край на разпространението на приложенията от този тип. В изявлението на Apple се посочва, че е "недопустимо" да се използва хардуера или операционната система на потребителите за генериране на финансова печалба. Времето ще покаже дали опитите на компанията за справяне с този проблем ще постигнат желания успех.

 

Още от Digital: Най-добрият софтуер за копаене на биткойни